Reuters: Η ΕΚΤ θα μειώσει το QE ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα

Reuters: Η ΕΚΤ θα μειώσει το QE ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ότι το επόμενο βήμα τους θα είναι η μείωση των αγορών ομολόγων και σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν τέσσερις εναλλακτικές επιλογές.

Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων. Κάποιες από τις επιλογές που συζητήθηκαν είναι η μείωση των αγορών στα 40 δισ. ευρώ ή στα 20 δισ. ευρώ, με επέκταση της διάρκειας του προγράμματος κατά 6 ή 9 μήνες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα πρέπει να τυγχάνει ευρείας στήριξης, που σημαίνει ότι τα μέλη της ΕΚΤ θέλουν να αποφύγουν καταστάσεις του παρελθόντος, όταν κάποιοι επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών ασκούσαν έντονη κριτική.

Αν και τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι συμπεριελάμβαναν συγκεκριμένα ποσά μηνιαίων αγορών και συγκεκριμένα χρονικά διάστημα παράτασης, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο συνολικό ποσό των αγορών. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα ποσά που επανεπενδύονται από τα έσοδα των ωριμάνσεων των ομολόγων, τα οποία θα πλησιάσουν στα 15 δισ. ευρώ το μήνα τον επόμενο χρόνο.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε είναι αυτό του ορίου για κάθε εκδότη που ορίζεται στο ένα τρίτο του υφιστάμενου χρέους κάθε χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει και το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει. Την ίδια ώρα, η διατήρηση των περιορισμών του προγράμματος αναμένεται να οδηγήσουν εκ των πραγμάτων σε συρρίκνωση των αγορών καθώς κάποιες χώρες αγγίζουν το ανώτατο όριο. Για παράδειγμα, αν το πρόγραμμα μείνει ως έχει, τότε η Γερμανία μπορεί να φτάσει στο όριο στο πρώτο εξάμηνο του 2018.