Reuters: Η Citigroup πουλά αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας

Reuters: Η Citigroup πουλά αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας

Τόνους χρυσού που είχε δώσει η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας ως ενέχυρο αντί μετρητών το 2015 για να ενισχύσει με ρευστότητα την κλυδωνιζόμενη οικονομία της χώρας, πρόκειται να πουλήσει η αμερικανική Citigroup, αφού χάθηκε η προθεσμία επαναγοράς τους.

Συγκεκριμένα, πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως, η αμερικανική πολυεθνική επενδυτική τράπεζα αποφάσισε να πουλήσει τόνους από τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας, καθώς η Κεντρική Τράπεζας της χώρας έχασε την αποπληρωμή της δόσης της 11ης Μαρτίου.

Η συμφωνία είχε επιτευχθεί μεταξύ του βρετανικού παραρτήματος της Citi και της Κεντρικής Τράπεζας, πριν από περίπου τρία χρόνια, έναντι δανείου 1,6 δισ. δολαρίων.

Το τίμημα της πώλησης του χρυσού θα μπορούσε ξεπεράσει το 1,35 δισ. δολάρια, έναντι της πληρωμής της δόσης των 1,1 δισεκ. δολαρίων που η Citi ανέμενε να λάβει από το καθεστώς Μαδούρο.

Το κέρδος, αντί να επιστραφεί  στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, θα κατατεθεί από τη Citi σε τραπεζικό λογαριασμό της Νέας Υόρκης, όπου οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμεύσει βενεζουελάνικα κεφάλαια στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων.