Reuters: Ενάντια στη μείωση του ελλείμματος κάτω του 2,2% η Ιταλία

Reuters: Ενάντια στη μείωση του ελλείμματος κάτω του 2,2% η Ιταλία

Τα κόμματα της Ιταλίας, η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των 5 Αστέρων φαίνεται να αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε σημαντική μείωση στο στόχο του ελλείμματος για το επόμενο έτος, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την πειθαρχική δίωξη της ΕΕ έναντι του προϋπολογισμού του για το 2019, όπως αναφέρει στο Reuters κυβερνητική πηγή.

Σημειώνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης το οποίο προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2019 σε σχέση με το 1,8% φέτος.

Η πηγή δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν «εξαιρετικές πιθανότητες» ότι η Επιτροπή θα παραιτηθεί από μια απειλή για την έναρξη πειθαρχικών μέτρων κατά της Ρώμης, εάν ο στόχος μειωθεί στο 2,0%. Ωστόσο, η πηγή δήλωσε ότι ούτε η Λέγκα ούτε τα 5 Αστέρια θέλουν να δουν το στόχο να πέσει κάτω από 2,2%.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία.

Μια ξεχωριστή κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι είναι απίθανο ο Κόντε να προτείνει κάποιο στόχο για το έλλειμμα σε αυτή τη συνάντηση, καθώς, όπως τόνισε, ότι οι διαπραγματεύσεις χρειάζονταν ακόμα χρόνο.

Φωτογραφία AP