Reuters: Ειλημμένη απόφαση η IPO για το 5% της Saudi Aramco εντός του 2018

Reuters: Ειλημμένη απόφαση η IPO για το 5% της Saudi Aramco εντός του 2018

Το Ριάντ και προσωπικά ο πρίγκιπας-διάδοχος Mohammed bin Salman έχουν σχέδια να διαθέσουν το 5% του πετρελαϊκού γίγαντα μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) εντός του 2018, ευελπιστώντας να αντλήσουν περίπου 100 δισ. δολάρια.

«Όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και η αρχική δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018. Υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν αλλά το επόμενο έτος θα είναι έτος IPO» τόνισε ο πρίγκιπας Mohammad σε αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters.

Τα 100 δισ. δολάρια που αναμένεται να αντληθούν από την IPO προϋποθέτει ότι η αξία της εταιρείας θα αποτιμηθεί κοντά στα 2 τρισ. δολάρια, όπως επιθυμεί το Ριάντ -όμως, αυτό συναντά τις αντιδράσεις πολλών αναλυτών, που θεωρούν ότι δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη στοιχεία της (παραγωγή, κέρδη κ.λπ.). 

«Έχω πει ότι αξία της εταιρείας θα φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια. Ωστόσο μπορεί ακόμα και να τα ξεπεράσει», επέμεινε ο Mohammed bin Salman στο Reuters.

Οι σημερινές δηλώσεις του bin Salman πρακτικά ακυρώνουν τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει και ήθελαν οι κινεζικές κρατικές εταιρείες PetroChina και Sinopec να έχουν καταθέσει προσφορά για την απευθείας εξαγορά του 5% της σαουδαραβικής Saudi Aramco, εξέλιξη που θα ακύρωνε μια ενδεχόμενη IPO.