Politico: «Χειροπέδες» στην Ελλάδα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Politico: «Χειροπέδες» στην Ελλάδα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί μια ευκαιρία να απαλλαγεί επιτέλους από τα δεσμά της λιτότητας. Όμως, οι πιστωτές της έχουν άλλες ιδέες», αναφέρει η ιστοσελίδα politico.eu, ρίχνοντας μια ακόμη σκιά στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου». 

Όπως αναφέρει, οι αξιωματούχοι της τρόικα «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι χειροπέδες θα μείνουν στη θέση τους». «Αν και όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ολοκληρωθεί επισήμως το πρόγραμμα, είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να εκχωρήσουν στην Ελλάδα την ίδια πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες χώρες οι οποίες πέρασαν από την ίδια διαδικασία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, παρατίθεται και μια δήλωση κυβερνητικού παράγοντα της ευρωζώνης, ο οποίος, εξηγώντας αυτή τη στάση, σημειώνει τα εξής: «Όταν χρωστά κανείς σε μια τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό του πρόβλημα. Όταν, όμως, της χρωστά ένα δισ. τότε γίνεται πρόβλημα της τράπεζας. (Οι Έλληνες) μας χρωστούν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στη χώρα τους».

Έτσι, ενώ οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, για την Ελλάδα θα προβλέπονται τέσσερις, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης». Κι αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους που ανέρχεται σε 230 δισ. -δηλαδή, για τις επόμενες δεκαετίες. 

Επίσης, στο ίδιο ρεπορτάζ τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες και πολύ πιο «βαριές» υποχρεώσεις έναντι των δανειστών της. Συγκεκριμένα, οφείλει να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια και περίπου 2% μέχρι το 2060, ενώ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει και σε περικοπές στις συντάξεις και σε νέες αυξήσεις φόρων. 

Ο συντάκτης του Politico ισχυρίζεται ότι, με βάση τις πληροφορίες του, στα ευρωπαϊκά επιτελεία υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να ακυρωθεί το πρόγραμμα ή σημαντικές πλευρές του μετά την ολοκλήρωσή του. «Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με εκλογές το επόμενο έτος, έχει την τάση να παρουσιάσει το τέλος του προγράμματος ως μια πλήρη αποδέσμευση από τους πιστωτές της», γράφει. Παράλληλα δε, επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στη μη αποδοχή της λεγόμενης «προληπτικής γραμμής» που προτείνεται από την ΕΚΤ.

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν ώστε να υπάρξουν νέες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση», επικαλούμενο κυρίως τη στάση Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας, που είναι πολύ πιο σκληρή σε σύγκριση με την αντίστοιχη Γαλλίας και Ιταλίας.