Pharmathen: Η επένδυση 50 εκατ. στη Ροδόπη και οι νέες προοπτικές

Pharmathen: Η επένδυση 50 εκατ. στη Ροδόπη και οι νέες προοπτικές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης, της καταστροφής της παραγωγής και της μετανάστευσης χιλιάδων επιστημόνων στο εξωτερικό, είναι θετικό ότι υπάρχουν εταιρείες που όχι μόνο επενδύουν στη χώρα μας, αλλά στηρίζουν την ελληνική παραγωγή και το brand… Ελλάδα.

Πόσο μάλλον όταν επενδύουν στην… ακριτική Ελλάδα, που έχει «πληρώσει» πιο ακριβά το τίμημα της αποβιομηχάνισης και της ερήμωσης!

Ο λόγος για την εταιρεία Pharmathen που την Παρασκευή εγκαινίασε στις Σάπες της Ροδόπης την πλήρως καθετοποιημένη μονάδα που κατασκευάζει ενέσιμα φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας της εταιρείας πάνω σε αυτό τον τομέα.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή καινοτομία, καθώς ο ασθενής, απαλλάσσεται από την ανάγκη να κάνει ένεση σε πολύ τακτά διαστήματα τύπου κάθε εβδομάδα και πλέον – μέσω της βραδείας αποδέσμευσης – θα παίρνει την ίδια ένεση μια φορά το 6μηνο, με τα ίδια αποτελέσματα…

Πρόκειται για μονάδα μοναδική στην Ελλάδα και από τις λίγες σε όλο τον κόσμο, ενώ το σύνολο της επένδυσης, όπως τόνισαν τα στελέχη της επιχείρησης έφτασε στα 50 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι δαπάνες της πολυετούς έρευνας αλλά και όλες τις υπερσύγχρονες υποδομές τελευταίας τεχνολογίας που δημιουργήθηκαν.

Η Pharmathen αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μια από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές/ ερευνοκεντρικές εταιρείες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το European Scoreboard.
Το εκτόπισμα της εταιρείας

Απασχολεί 1.076 εργαζόμενους, με 200 νέες προσλήψεις το 2018, ενώ συνολικά μέσα στην κρίση έχει αυξήσει τους εργαζομένους κατά 500, αποτελώντας έναν από τους στυλοβάτες της ευαίσθητης περιοχής της Ροδόπης (όπου απασχολούνται 370 άτομα) αλλά και ευρύτερα της χώρας.

Είναι σχεδόν 100% εξαγωγική εταιρεία με παρουσία σε 85 χώρες και έξι ηπείρους, ενώ υπάρχει επενδυτικό πλάνο σε έρευνα και ανάπτυξη κοντά στα 300 εκατ. για την επόμενη πενταετία, κάτι που θα προσθέσει επιπλέον 300 εργαζόμενους στον όμιλο.

Πάνω από το 30% των εργαζομένων της είναι πανεπιστημιακού επιπέδου με μεταπτυχιακά, ενώ λειτουργεί και ως… κράχτης για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα μας, συμβάλει δηλαδή στο… brain gain…

Βρίσκεται μέσα στις πέντε πιο γοργά αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες ασχέτως κλάδου, αντιπροσωπεύει το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, ενώ δίνει τεχνογνωσία και συνεργάζεται με 200 κορυφαίους διεθνείς φαρμακευτικούς ομίλους του εξωτερικού, που δεν έχουν αναπτύξει παρόμοιες εξειδικεύσεις!

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, έχοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ για το 2019 τα EBITDA αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ τζίρο και να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ EBITDA.

Το άνοιγμα και ΗΠΑ και Κίνα

Μεταξύ των κομβικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, είναι η συμφωνία με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Actavis τον Ιούνιο του 2014 για την παραγωγή δύο ενέσιμων φαρμάκων, με τη χρήση της τεχνολογίας LAI που δημιούργησε η ελληνική βιομηχανία, κάτι που τότε απαίτησε νέα επένδυση 10 εκατ. ευρώ.

Την περαιτέρω ισχυρή ώθηση όμως της παραγωγής και του επενδυτικού της πλάνου έφερε η πρόσφατη είσοδος στην αμερικανική αγορά μετά από πιστοποίηση που έλαβε η παραγωγική της μονάδα στις Σάπες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Σημειώνεται πως η φαρμακοβιομηχανία διατηρεί ακόμη μια παραγωγική μονάδα στην Παλλήνη, έκτασης 3.600 τ.μ.

Η είσοδος της BC Partners

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 από το Νικόλαο Κάτσο, ενώ τη μεγάλη δυναμική την πήρε από τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν το management ανέλαβαν τα παιδιά του ιδρυτή, Βασίλης και Νέλλη Κάτσου. Διαθέτει εξειδίκευση στην ανάπτυξη, στην καταγραφή, στην παρασκευή και στη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων.

Το 2015 το διεθνές επενδυτικό fund BC Partners με έδρα το Λονδίνο και επικεφαλής τον Έλληνα Νίκο Σταθόπουλο, επένδυσε στην ελληνική εταιρεία, εξαγοράζοντας το 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% όπως και το management έμεινε στην οικογένεια Κάτσου.

Μάλιστα, ήταν η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που πριν από πέντε χρόνια, έλαβε χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.

Τα εγκαίνια από τον Αδ. Γεωργιάδη

Την Παρασκευή λοιπόν, στις Σάπες της Ροδόπης, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου καθώς και δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη τα εγκαίνια της νέας μονάδας.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως «η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη δίνει μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις. Τους δυο πρώτους μήνες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εδώ να λύνουμε προβλήματα για να πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Και η κυβέρνηση ετοιμάζει θετικές εκπλήξεις και σύντομα θα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις».

Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι «το πόσο σημασία δίνει η κυβέρνηση στις επενδύσεις, μαρτυράται από το γεγονός ότι το σύνολο του Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει το παρόν σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) εδώ», καθώς στα εγκαίνια παραβρέθηκαν (και) οι αναπληρωτές αλλά και οι υφυπουργοί.

«Το παράδειγμα της Pharmathen είναι παράδειγμα προς μίμηση. Τα χρήματα των επενδύσεων επιστρέφουν. Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και την κατάλληλη γνώση να πρωταγωνιστήσει στην έρευνα και τεχνολογία. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν κι άλλες ανακοινώσεις για εταιρίες που επιλέγουν την Ελλάδα για έρευνα και ανάπτυξη» υπογράμμισε ο υπουργός Επενδύσεων, ενώ έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας τη φράση – υπόσχεση: «Τα χρόνια που έρχονται, θα είναι πολύ καλύτερα για τη χώρα».