Oxford Economics: Στο 40% οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ

Oxford Economics: Στο 40% οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ

Αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της επιβράδυνσης της αμερικανικής βιομηχανίας σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Oxford Economics. Ο οίκος τονίζει ότι στην παρούσα φάση δεν προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ στο βασικό σενάριο αλλά κάνει λόγο για αυξημένους κινδύνους με πιθανότητες της τάξης του 40%.

«Η βασική μας εκτίμηση δεν προβλέπει νέα ύφεση στην Αμερική στο κοντινό μέλλον, όμως η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της βιομηχανίας αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του φαινομένου σε ολόκληρη την οικονομία», σημειώνει η Oxford Economics.

Αυτό θα συμβεί εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε μία περίοδο που η οικονομία των ΗΠΑ δεν είναι πλέον δημοσιονομικά «μονωμένη» και οι αμερικανικές επιχειρήσεις αισθάνονται τον πόνο των περιορισμένων κερδών.

Όπως υπογραμμίζει ο οίκος, η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σύντομα στον 125ο μήνα μεγέθυνσης που είναι το μεγαλύτερο σερί ανάπτυξης στην ιστορία. Με το αμερικανικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,2% το 2019 η Oxford Economics βλέπει επιβράδυνση στο 1,6% το 2020 και τη Fed να μειώνει τα επιτόκια 2 φορές τους επόμενους μήνες. Παρ' όλα αυτά, οι πιθανότητες ύφεσης δεν ξεπερνούν το 40%.

«Ενώ η αμερικανική θεωρείται γενικά μία κλειστή οικονομία, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αντιστοιχούν μόλις στο 13% και 18% του ΑΕΠ αντίστοιχα, η συνεχιζόμενη μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα αφαιρέσει – λόγω των εξελίξεων στο παγκόσμιο εμπόριο - 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ των ΗΠΑ».

Επιπλέον, το 2018 οι πολιτικές του Τραμπ – μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αυξήσεις δαπανών – έδωσαν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της τάξης του 1%. Έως το τέλος του 2019, ωστόσο, ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φορολογικών ελαφρύνσεων θα έχει εξαλειφθεί την ώρα που εξανεμίζονται και οι επιπτώσεις των αυξήσεων δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία σήμερα είναι πιο εκτεθειμένη στις παγκόσμιες και εγχώριες αναταράξεις.

Τέλος, τα περιθώρια κερδών στα εταιρικά κέρδη μειώνονται διαρκώς τα τελευταία 5 χρόνια και αυτός δεν είναι ένας καλός οιωνός για το επιχειρηματικό κλίμα.