O Στουρνάρας αποκάλυψε την θεσμική αναπηρία της χώρας

O Στουρνάρας αποκάλυψε την θεσμική αναπηρία της χώρας

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Η ανάγκη σεβασμού της Ανεξαρτησίας των Θεσμών, η παροιμιώδης καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης και το παγόβουνο των αναδρομικών που πλησιάζει, ήταν ίσως οι κρισιμότερες επισημάνσεις της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος που ανέγνωσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας.

Για πρώτη φορά, πέρα από τους αριθμούς και τα μεγέθη, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ασχολήθηκε με τόση λεπτομέρεια στο τεράστιο πρόβλημα των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας που με παρεμβάσεις και διοικητικά εμπόδια, ακυρώνει καθημερινά η κυβέρνηση.

«Χώρες με αδύναμους θεσμούς διακρίνονται από μικρότερο βαθμό ευελιξίας και προσαρμοστικότητας, ο οποίος εκδηλώνεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης οικονομικών διαταραχών και μεγαλύτερη δυσκολία απορρόφησής τους». 

Για πρώτη φορά η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει ότι βασικό συστατικό της εγγενούς αδυναμίας για ανάπτυξη της οικονομίας είναι η αργή απονομή της Δικαιοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο απονομής Δικαιοσύνης η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να προσελκύσει σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό που θα χρηματοδοτήσουν υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργώντας πραγματικές θέσεις εργασίας.

“Σύμφωνα με τον δείκτη αποτελεσματικής επίλυσης εμπορικών διαφορών της έκθεσης Doing Business για το 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας, απαιτείται τριπλάσιος χρόνος για την εκδίκαση μιας υπόθεσης και την εκτέλεση της απόφασης, καθώς και διπλάσιος χρόνος για την ολοκλήρωση της πτωχευτικής διαδικασίας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ως εκ τούτου, η γρήγορη και αξιόπιστη επίλυση των δικαστικών διαφορών εντός ενός διαφανούς και σταθερού νομικού πλαισίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου και κατ' επέκταση την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης”…

Απότοκος αυτής της ελληνικής μοναδικότητας, της ανικανότητας για πραγματική απονομή Δικαιοσύνης είναι και η μαύρη τρύπα των αναδρομικών το ύψος των οποίων δεν μπορεί να προσδιορίσει ούτε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Την ώρα που τα γαλαντόμα κυβερνητικά στελέχη μοιράζουν επιδόματα, διορισμούς και «δώρα Πάσχα» ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει προβλέψει κονδύλια για να καταβάλλει τα ποσά που τα Δικαστήρια θα επιδικάσουν σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι όταν καταδέχεται να συνεργαστεί μαζί του, λύσεις βρίσκονται. Η κυβέρνηση όμως προτιμά να υπονομεύει τους θεσμούς της δημοκρατίας και αυτή η μολυσματική πολιτική με τη σειρά της υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας.