O Μοσκοβισί έφερε στην Αθήνα την αφορμή των πρόωρων εκλογών

O Μοσκοβισί έφερε στην Αθήνα την αφορμή των πρόωρων εκλογών

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ο Φλαμπουράρης μιλούσε διαρκώς στο τηλέφωνο με Φρανκφούρτη για να προλάβει να φέρει το Σχέδιο Νόμου την Τρίτη στη Βουλή. Ο Δραγασάκης ήσυχος και αδιάφορος στους Δελφούς, ξεδίπλωνε το πονεμένο του όραμα για μια κρατικίστικη Αναπτυξιακή Τράπεζα, την οποία ουδείς χρηματοδοτεί ακόμη παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εξαγγείλει τις απαραίτητες προσλήψεις.

Ο Τσακαλώτος στην Αθήνα προσπαθούσε απεγνωσμένα να κρατήσει ισορροπίες και δήλωνε ότι «δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε τους εταίρους με μονομερείς ενέργειες και οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά»…

Ο Μοσκοβισί από την πλευρά του ήρθε στην Αθήνα για να προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα αυτό που χρειάζεται: Την αφορμή για μια ξαφνική προσφυγή στις κάλπες.

Με τη συνηθισμένη γαλατική ευγένεια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος άφησε τις υπηρεσίες του, να αναδείξουν τα «ορφανά» 650 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τα οποία ο Ευ. Τσακαλώτος δηλώνει άγνοια, αλλά ο κ. Τσίπρας θέλει να χρησιμοποιήσει για προεκλογικές παροχές.

Ο Μοσκοβισί προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι δυστυχώς τα κονδύλια αυτά δεν αρκούν, γιατί έρχεται ένα τσουνάμι Δικαστικών Αποφάσεων, με δισεκατομμύρια ευρώ αναδρομικά σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που θα γκρεμίσει τον χάρτινο πύργο της «εξόδου από τα Μνημόνια».

Ο Επίτροπος ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι -τώρα που τελείωσε ο μήνας του μέλιτος- λόγω του Μακεδονικού, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, δεν πρόκειται να δεχθούν να προχωρήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του Χρέους.

Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί λαϊκίστικες διατάξεις, δήθεν προστασίας δανειοληπτών που εξυπηρετούν αποκλειστικά βραχυπρόθεσμες προεκλογικές στοχεύσεις αλλά υπονομεύουν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Ακόμη και μπροστά στις κάμερες ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε ξεκάθαρα για «εμπόδια» που πρέπει να ξεπεραστούν και «απόσταση» που πρέπει να καλυφθεί προτού εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ στο ερχόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Η δόση από μόνη της δεν είναι σημαντική. Το μήνυμα ωστόσο που θα εκπέμψουν ταυτόχρονα ωστόσο το Eurogroup και το ΔΝΤ στις 6 Μαρτίου, θα στείλουν για μία ακόμη φορά την Ελλάδα στην διεθνή χρηματοδοτική απομόνωση.

Τα προβλήματα διογκώνονται και ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τα διαχειριστεί και προτιμά να τα περάσει στον επόμενο.

Μια σύγκρουση με τους δανειστές, μια αφορμή από μεγάλο εθνικό θέμα και ένας εθνικός διχασμός ανάμεσα στους «ηθικούς και τους ανήθικους» είναι ότι χρειάζεται ο πρωθυπουργός για να εξαγγείλει ξαφνικά ένα πρωί πρόωρες βουλευτικές εκλογές που δεν θα αργήσουν….