O Ευκλείδης περνά καλύτερα στις Βρυξέλλες απ' ότι στην Αθήνα

O Ευκλείδης περνά καλύτερα στις Βρυξέλλες απ' ότι στην Αθήνα

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι καλοθελητές περιμένουν τη χρυσή ευκαιρία για να ρίξουν το ανάθεμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που -για μία ακόμη φορά- δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του.

Ο στόχος ήταν να πείσει το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει τον «δημοσιονομικό χώρο» όχι μόνον για να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων αλλά επιπλέον να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα με «κοινωνικό πρόσημο» όπως τους αρέσει να τα χαρακτηρίζουν.

Οι αριθμοί όμως δεν βγαίνουν. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ πρέπει είτε να περιοριστούν είτε να απλωθούν στον χρόνο.

Στις Βρυξέλλες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αισθάνεται πιο άνετα. Μιλά με άνεση για την «αριστερή του προσέγγιση» στα οικονομικά γεγονότα, ταυτόχρονα όμως αποδέχεται και συνεννοείται με την λογική των αριθμών που προκαλεί ασφάλεια στους γραφειοκράτες και τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην Αθήνα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το κόμμα τραβάει την κυβέρνηση από το μανίκι. Ο κάθε Υπουργός εξαγγέλλει το δικό του «όραμα» για την «μεταμνημονιακή ανεξαρτησία» και το κόστος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα.

Η δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά το κύμα των δικαστικών αποφάσεων που δημιουργεί νέες υποχρεώσεις για τον Προϋπολογισμό, έχει καταστήσει επιφυλακτικούς τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών.

Ο Τσακαλώτος ξέρει ότι το υπερπλεόνασμα δεν είναι αρκετό για να εφαρμοστεί ταυτόχρονα η μη περικοπή των συντάξεων αλλά και οι υπόλοιπες εξαγγελίες-δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οι υπουργοί όμως συνεχώς ζητούν. Οι προϋπολογισμοί των Υπουργείων έχουν ήδη φτάσει σε οριακά σημεία και μια ατυχία, μια κακοκαιρία ή ένα δυστύχημα μπορεί να προκαλέσει ανατροπές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί τους Υπουργούς του Eurogroup ότι το διεθνές περιβάλλον περιορίζει τις πιθανότητες έγκρισης ενός μέτρου που θα μπορούσε να στείλει λάθος μηνύματα στις αγορές και να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα...

Γι'' αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτιμά να περνά τις νύχτες του στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο ή ακόμη και στο Βερολίνο, αρκεί να μη βρίσκεται στην Αθήνα....