Σε συζητήσεις για συγχώνευση και δημιουργία νέας εταιρείας Nissan και Renault

Σε συζητήσεις για συγχώνευση και δημιουργία νέας εταιρείας Nissan και Renault

Σε προχωρημένες συζητήσεις για να συγχωνευθούν με σκοπό να προκύψει μία νέα αυτοκινητοβιομηχανία, βρίσκονται η γαλλική Renault με την ιαπωνική Nissan.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος, μια συμφωνία θα βάλει τέλος στη μεταξύ τους συνεργασία και θα δημιουργήσει μία νέα ενιαία εταιρεία, η οποία θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ως μία μετοχή.

Σημειώνεται πως η Renault κατέχει το 43% της Nissan, ενώ η τελευταία έχει το 15% της πρώτης.

Oι δύο πλευρές συζητούν με σκοπό μια συμφωνία στην οποία η Nissan θα έδινε στους μετόχους της Renault μετοχές της νέας εταιρείας ενώ οι μέτοχοι της Nissan θα λάμβαναν επίσης μετοχές στη νέα εταιρεία ως αντάλλαγμα, ανέφεραν οι πηγές και πρόσθεσαν ότι η νέα αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να διατηρήσει κεντρικά γραφεία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στη Γαλλία.

Ωστόσο, επισημαίνονται οι δυσκολίες που ανακύπτουν από το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει το 15% της Renault και ίσως να εμφανιστεί διστακτική ως προς το να χάσει τον έλεγχο, που το ποσοστό της στην εταιρεία της επιτρέπει να ασκεί.

Επίσης, τόσο η γαλλική όσο και ιαπωνική κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνουν κι εκείνες τη συμφωνία και μπορεί να διαφωνούν ως προς το πού θα πρέπει να έχει τα κεντρικά γραφεία της η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

Renault και Nissan βρίσκονται σε στρατηγική συνεργασία από το 1999 και σε αυτό το πλαίσιο μοιράζονται κινητήρες καθώς και πλατφόρμες που προορίζονται για μικρά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται με κοινή αρχιτεκτονική. Μέλος της συνεργασίας αυτής είναι και η Mitsubishi.