Morgan Stanley: Χρειάζονται κεφάλαια 11,1 δισ. ευρώ για να μειωθούν τα NPEs στο 10%

Morgan Stanley: Χρειάζονται κεφάλαια 11,1 δισ. ευρώ για να μειωθούν τα NPEs στο 10%

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Στα 11,1 δισ. ευρώ τοποθετεί η Morgan Stanley τα περαιτέρω κεφάλαια που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για να μειώσουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 10% στο τέλος του 2019. Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα αποσύρει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων εγχώριων ομίλων, επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι λεπτομέρειες του σχεδίου που θα εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα να παραμένει το θολό το τοπίο.

Όπως τονίζει η MS, η επίτευξη των στόχων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για βελτιωμένες αποδόσεις στην Ελλάδα που σημαίνει ότι στο βασικό σενάριο οι επενδυτές δεν θα ποντάρουν στην ελληνική ανάκαμψη μέσω των τραπεζών, ωστόσο η δημιουργία μιας bad bank θα ωφελούσε περισσότερο την Eurobank και την ΕΤΕ.

«Ενώ είναι περιορισμένη η πληροφόρηση αναφορικά με τη δομή της ελληνικής bad bank, εξετάζουμε σενάρια με βάση την εμπειρία από άλλους τραπεζικούς κλάδους όπου χρησιμοποιήθηκε bad bank για την επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών», σημειώνει η Morgan Stanley.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του οίκου, για να μειωθεί το συνολικό ποσοστό των NPEs στο 10% απαιτούνται περαιτέρω κεφάλαια, καθώς οι τιμές των NPEs στην αγορά είναι κατά 45%-59% χαμηλότερες από την λογιστική τους αξία.

Στο «αισιόδοξο σενάριο» κατά το οποίο θα δημιουργηθεί μία «bad bank», η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Eurobank και η ΕΤΕ βρίσκονται στην καλύτερη θέση βάσει NPEs, ποσοστού κάλυψης και κεφαλαίων, έτσι ώστε να επιταχύνουν τη μείωση των «κόκκινων« δανείων. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει και το «απαισιόδοξο» σενάριο, κατά το οποίο οι επενδυτές θα υποστούν dilution καθώς οι ζημιές θα πυροδοτήσουν έκδοση μετοχών υπέρ του δημοσίου.  

Επιπλέον, η Morgan Stanley χαρακτηρίζει φιλόδοξους τους στόχους μείωσης των NPEs στο τέλος του 2021 κατά 60% με το συνολικό ποσοστό να υποχωρεί από σχεδόν 50% στο 20% το 2021. Κάνει, επίσης, λόγο για «σημαντική επιφυλακτικότητα στην αγορά γύρω από την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν τους στόχους χωρίς να επιβαρυνθούν κεφαλαιακά, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις επιδόσεις των μετοχών οι οποίες μέσα στο 2018 έχουν καταγράψει απώλειες 34%-72%.

Σύμφωνα με την MS, οι τράπεζες έχουν την ικανότητα να πετύχουν τους στόχους αλλά οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να δέχονται σημαντικές πιέσεις. «Αναμένουμε βελτίωση στα ποσοστά αθέτησης πληρωμών και ανάκτησης κεφαλαίων στην Ελλάδα λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, την επιτάχυνση των πωλήσεων δανείων και των πλειστηριασμών καθώς και της εφαρμογής πιο ελκυστικών λύσεων αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες», υπογραμμίζει ο οίκος.

Για την προοπτική εφαρμογής του σχεδίου που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η MS αναφέρει ότι θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» ταχύτερα ένα ανοδικό σενάριο για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM και προβλέπουν την πτώση των NPEs κάτω από το 20% το 2021.