Moody's: Μόνο έτσι θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα

Moody's: Μόνο έτσι θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα

Μόνο αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου και το ελληνικό δημόσιο καταφέρει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του, θα δούμε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό ανέφερε σε έκθεσή της για την Ελλάδα η Moody'' s, εξηγώντας στην ουσία γιατί δεν προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Σημειώνεται ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αξιολογήσεις στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινώσει, ούτε να εξηγούν γιατί δεν προχώρησαν σε κάποια κίνηση, ωστόσο η σημερινή της έκθεση είχε το χαρακτήρα τακτικής «αναθεώρησης» των προοπτικών της χώρας.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Liberal.gr, η Moody''s τονίζει ότι αναβάθμισε την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο και μένει στις ίδιες εκτιμήσεις, καθώς η τότε αξιολόγηση ενσωμάτωνε θετικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με τον οίκο, οι προοπτικές για την Ελλάδα παραμένουν θετικές, αρκεί η κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Βλέπει, μάλιστα, ταχύτερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, όταν θα αποδίδουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις, που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς και τράπεζες.

«Η κατά δύο βαθμίδες αναβάθμιση ήδη ενσωματώνει μία μελλοντική εκτίμηση συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης, συνέχισης της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής και σταδιακής μείωσης του πολύ υψηλού χρέους τα επόμενα δύο με τρία χρόνια», ανέφερε η Moody' s τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επιπλέον, η Moody'' s εκτιμά ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διενεργηθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2019 και θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος υποστηρίζει κόμματα που εξασφαλίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, συνυπολογίζοντας προφανώς και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε το liberal.gr, αν η κυβέρνηση είχε πείσει ότι μπορεί να αξιοποιήσει το όποιο momentum από τη λήξη του μνημονίου προς όφελος της ανάπτυξης και λειτουργούσε με γνώμονα την ταχύτερη έξοδο από την κρίση, με υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και ταυτόχρονη μείωση του χρέους, τότε πολύ δύσκολα οι εξωτερικές εστίες αβεβαιότητες θα μπορούσαν να πλήξουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Επειδή, ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει και η χώρα «σέρνεται», η ολική επαναφορά μετατίθεται για το μέλλον και σίγουρα για μετά τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν θετική η προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατό για να μην εγκλωβιστεί η οικονομία στη δίνη των εκλογικών υποσχέσεων και μίας αντιπαλότητας που ενδέχεται να στείλει αρνητικά σινιάλα στους επενδυτές.

Με βάση την αξιολόγηση της Moody's, το ελληνικό αξιόχρεο απέχει έξι ολόκληρες βαθμίδες από την «επενδυτική βαθμίδα» που είναι η κατηγορία των πιστοληπτικών διαβαθμίσεων που «ξεκλειδώνει» το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων.