Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Moody's στο σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, 10:39
-A +A
Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Moody's στο σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Πολύ θετικά αποτιμά το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, η Moody’ s, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει τις προοπτικές της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης καθώς θα βελτιώσει τόσο την ποιότητα του ενεργητικού όσο και την κεφαλαιακή τους βάση λόγω της μείωσης των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο (DTC).

Σε σημερινή του έκθεση, ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει «πιστωτικά θετική» την πρόταση της ΤτΕ, τονίζοντας ότι παρά τη συνεχιζόμενη μείωση του ποσοστού των NPEs των ελληνικών τραπεζών, σε πλήρη συνάρτηση με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει την ανάγκη εφαρμογής δραστικών λύσεων. Οι λύσεις αυτές έχουν στόχο να απελευθερωθούν τραπεζικοί πόροι έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.

Η Moody’ s επισημαίνει ότι η δομή του σχεδίου θα βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών μέσω της δραστικής μείωσης του επιπέδου των NPEs στα βιβλία τους και μέσω της μείωσης του ποσοστού των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο (περίπου 16 δισ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου με στοιχεία Ιουνίου 2018) σε περίπου 30% από 57%.

«Παρά τη δυνητική μείωση του δείκτη Common Equity Tier 1 του συστήματος (15,7% με στοιχεία Ιουνίου 2018) κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, το σχέδιο ενισχύει παράλληλα το ποσοστό των «καλής ποιότητας» κεφαλαίων», αναφέρει ο οίκος.

Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει ότι η επιτυχία του σχεδίου θα εξαρτηθεί από την τιμή μεταφοράς των NPEs καθώς και από τον όγκο των junior ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους, δεδομένου ότι οι εν λόγω τίτλοι θα συνεχίσουν να φέρουν τον κίνδυνο δυνητικών επιπρόσθετων πιστωτικών ζημιών.

Moody's1

Moody's2

Κ. Μαριόλης

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα