Moody' s και… εκλογές ανοίγουν το δρόμο για το 10ετές

Moody' s και… εκλογές ανοίγουν το δρόμο για το 10ετές

Με την αγορά να έχει προεξοφλήσει εδώ και αρκετό καιρό την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody' s, το ελληνικό δημόσιο ετοιμάζεται για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά το «κούρεμα» του χρέους το 2012 που στιγμάτισε τη χώρα. Η αγορά, επίσης, προεξοφλεί ότι αφενός δεν θα υπάρξουν οι αναταράξεις που όλοι περίμεναν για φέτος και αφετέρου θα υπάρξει σύντομα πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα είναι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να κινείται έντονα πτωτικά το τελευταίο διάστημα, καταγράφοντας μία άκρως εντυπωσιακή πορεία. Σήμερα, μάλιστα, το κόστος δανεισμού της χώρας διαμορφώνεται, σύμφωνα με το Investing.com, στο 3,647% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο όχι μόνο της κρίσης αλλά από τον Δεκέμβριο του 2005!

Είναι εύλογο πως όσο πλησιάζουμε στην ημέρα που το ελληνικό δημόσιο θα βγει στις αγορές με 10ετές και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εκρήξεις αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτικές τράπεζες που έχουν αναλάβει την έκδοση φροντίζουν να διαμορφώσουν το κλίμα που θα ωθήσει πτωτικά την απόδοση. Όμως το γεγονός ότι το spread με το γερμανικό 10ετές διαμορφώνεται στις 346 μονάδες βάσεις και το spread με το αντίστοιχο ιταλικό έχει υποχωρήσει αισθητά κάτω από τις 100 μ.β. (στις 88,6 μ.β.) αφήνουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Αναλυτές αποδίδουν τη σοβαρή πτώση των αποδόσεων στα θετικά μηνύματα που έρχονται από την Fed και από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για το τέλος του εμπορικού πολέμου, καθώς και στον περιορισμό του πολιτικού κινδύνου.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται ο «χρησμός» της Moody's, του οίκου αξιολόγησης που δίνει στην Ελλάδα τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα. Η Moody' s αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο 2 βαθμίδες χαμηλότερα από την S&P και 3 βαθμίδες χαμηλότερα από την Fitch, ενώ απέχουμε 6 «σκαλιά» από την επενδυτική βαθμίδα. Επιπρόσθετα, η Moody' s διατηρεί για Ελλάδα «θετικό outlook» από τον Φεβρουάριο του 2018, που σημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς αναβάθμισης.

Τώρα, το γιατί δεν μας έχει αναβαθμίσει τους τελευταίους 12 μήνες «κρύβεται» στην έκθεση της διπλής αναβάθμισης του Φεβρουαρίου όταν ο οίκος ανέφερε ότι η απόφαση προεξοφλούσε μία σειρά θετικών εξελίξεων. Οι οποίες, ωστόσο, δεν συνεχίστηκαν μετά το τέλος του μνημονίου με αποτέλεσμα η Moody's να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή της τον περασμένο Οκτώβριο.

Κ. Μαριόλης

Διαβάστε ακόμα: 

- Την έκδοση 10ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα εξετάζει το Δημόσιο