Monte dei Paschi: Ενέκρινε την πώληση «κόκκινων» δανείων 28 δισ. ευρώ

Monte dei Paschi: Ενέκρινε την πώληση «κόκκινων» δανείων 28 δισ. ευρώ

Την πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Banca Monte dei Paschi di Siena, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης με στόχο τη διάσωση της τράπεζας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα, το διοικητικό συμβούλιο της αρχαιότερης τράπεζας στον κόσμο, έδωσε το "πράσινο φως" το βράδυ της Πέμπτης για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε έναν ή περισσότερους αγοραστές, με την μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στο 25% της ονομαστικής αξίας.

Η Monte Paschi θα μεταβιβάσει πακέτα «κόκκινων» δανείων σε μία ή περισσότερες εταιρείες διαχείρισης, ενώ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η ιταλική τράπεζα θα έχει ποσοστό συμμετοχής στα σχήματα που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με επενδυτικά fund. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους «μνηστήρες» για τα «κόκκινα» δάνεια της Monte Paschi περιλαμβάνονται διεθνή επενδυτικά σχήματα, όπως οι Lone Star Funds, Fortress Investment Group και Pimco.

Βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Monte Paschi δεσμεύεται να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, μέσω της μείωσης των θέσεων εργασίας κατά 2.600, του περιορισμού του κόστους προσωπικού κατά 9%, ενώ θα κλείσει και 500 υποκαταστήματα. Με την εφαρμογή του σχεδίου, η τράπεζα ευελπιστεί να εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν για την κρατική βοήθεια ύψους 9 δισ. ευρώ.