Metro – My Market: Νέες επενδύσεις €40 εκατ. το 2019

Metro – My Market: Νέες επενδύσεις €40 εκατ. το 2019

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της ενσωμάτωσης της Βερόπουλος τρία χρόνια μετά τη συμφωνία, η εταιρεία Metro AEBE (My Market) σχεδιάζει νέες επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ το 2019, με το άνοιγμα οκτώ νέων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εκτενές πλάνο ανακαινίσεων υπαρχόντων καταστημάτων.

Επίσης, κάποιες από τις επενδύσεις θα κατευθυνθούν στα υπάρχοντα Κέντρα Διανομής της εταιρείας (εκσυγχρονισμός, ψηφιακή «καθετοποίηση» κ.λπ.), ενώ πριν το τέλος του 2019 αναμένεται να εγκαινιαστεί και το πρώτο κατάστημα χονδρικής της Metro AEBE στη Λεμεσό της Κύπρου.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις της Metro άγγιξαν το 1,2 δισ. ευρώ, μια αύξηση κατά 1,5% συγκριτικά με το 2017.

Η αλυσίδα λιανικής της εταιρείας είχε ανάπτυξη πάνω από 4%, ποσοστό υψηλότερο από την ανάπτυξη που εμφάνισε συνολικά ο κλάδος του λιανεμπορίου το περασμένο έτος. Παράλληλα, η αλυσίδα χονδρικής Metro Cash & Carry διατήρησε σταθερά το ισχυρό μερίδιο αγοράς της.

Έτος ορόσημο το 2018

Το 2018 ήταν ένα κομβικό έτος για τη Metro AEBE, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριετές πλάνο ενσωμάτωσης με τη Βερόπουλος, ενώ συνάμα ολοκλήρωσε και το project των ανακαινίσεων στο σύνολο των καταστημάτων της νεοαποκτηθείσας αλυσίδας σε κάθε γωνιά της χώρας.

Από το 2016 έως και το τέλος του 2018 η Metro AEBE εγκαινίασε 18 νέα καταστήματα, 15 My market και 3 Metro Cash & Carry, ανακαίνισε περισσότερα από 120 σημεία πώλησης και ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ιδιόκτητων φορτηγών της, έτσι ώστε να πληρούν τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ε.Ε..

Παράλληλα, υλοποιήθηκε και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής προσαρμογής στα νέα δεδομένα, καταφεύγοντας σε καινοτόμες λύσεις περιβαλλοντικής & ενεργειακής διαχείρισης. Πρόκειται για λύσεις που εξισορροπούν την παραγωγή και τους φυσικούς πόρους, επιτυγχάνοντας έτσι έως και 30% εξοικονόμηση επί της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού ανά κατάστημα.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, αυτό το τριετές πολυεπίπεδο πλάνο, απαίτησε επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ έως τώρα.

Το 2018 η Metro εγκαινίασε τέσσερα νέα καταστήματα, επενδύοντας συνολικά πάνω από 52 εκατ. σε ανακαινίσεις καταστημάτων, νέα καταστήματα και άλλα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού.

Ποιο ήταν το «κλειδί» της σωστής ενσωμάτωσης της Βερόπουλος

Το «κλειδί» για την επιτυχή ενσωμάτωση της Βερόπουλος, όπως προ διμήνου είχαν τονίσει σε συνάντηση με δημοσιογράφους στελέχη του ομίλου ήταν ότι η My Market δεν μπήκε ως... κατακτητής στην αλυσίδα, σεβάστηκε το παρελθόν και την πορεία της, στήριξε τα στελέχη της και δεν εφάρμοσε πρακτικές επιβολής.

Εξ αρχής μπήκαν κανόνες στην εταιρική λειτουργία οι οποίοι ίσχυσαν για όλους, σε όλο το δίκτυο (παλιό και νέο) ανάλογα με το πόστο του κάθε εργαζόμενου, ενώ τουλάχιστον για τους πρώτους έξι έως οκτώ μήνες, κανένα στέλεχος της My Market δεν μετακινήθηκε προς τη Βερόπουλος.

Αντιθέτως, στηρίχτηκε το υπάρχον στελεχιακό και εργασιακό δυναμικό, με τον όμιλο και τη διοίκηση να προσπαθεί να εμπνεύσει και να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Έγιναν οργανωτικές και δομικές αλλαγές στα καταστήματα και σε όλο το δίκτυο, παράλληλα με τις ανακαινίσεις, ενώ στη διάρκεια αυτής της τριετίας, χρειάστηκε να κλείσουν 34 καταστήματα της πρώην Βερόπουλος, τα οποία ήταν από τα μικρά και μη αποδοτικά.

Επίσης, ένα από τα «μυστικά» της επιτυχίας του εγχειρήματος της ενσωμάτωσης της Βερόπουλος, ήταν ότι τα καταστήματα της αλυσίδας δεν ήταν «νεκρά», δεν είχαν εγκαταλειφθεί εντελώς από το καταναλωτικό, άρα η προσπάθεια επανέλκυσης ήταν πιο βατή.

Η πλευρά Παντελιάδη, δεν ζήτησε «κούρεμα» δανείων καθώς αυτό θα έσπρωχνε την κατάσταση στα άκρα, θα «σκότωνε» εντελώς τη φήμη της εξαγοραζόμενης αλυσίδας, οπότε η προσπάθεια να επανέλθουν τα καταστήματα θα ήταν ασύγκριτα δυσκολότερη.

Η My Market δεν επένδυσε στην.. πλήρη φθορά, υποτίμηση και στην λογιστική «καταστροφή» της Βερόπουλος ώστε να πετύχει κάποιο κούρεμα, αλλά προσπάθησε να κινηθεί πιο δημιουργικά. Άλλωστε, όπως έχει παραδεχτεί ο κ. Παντελιάδης, ακόμη και καθαρά... λογιστικά δεν είναι σίγουρος ότι θα τον συνέφερε αν εξαντλούσε τα περιθώρια, ζητώντας κούρεμα μαζί με όλα τα συνεπακόλουθα μιας τέτοιας, εξαιρετικά ακραίας και δυσάρεστης κατάστασης.

Ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας

Μετά την ενσωμάτωση της Βερόπουλος, το κλείσιμο των 34 καταστημάτων και το άνοιγμα νέων, το σύνολο του δικτύου του ομίλου αριθμεί 274 σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα, απασχολώντας πάνω από 10.500 εργαζόμενους, είναι δηλαδή ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας. Πριν την εξαγορά, δηλαδή στο τέλος του 2015, η αλυσίδα απασχολούσε 4.543 εργαζόμενους.

Από τα καταστήματα, τα 225 είναι My Market και τα 49 Cash & Carry, αγορά που ο όμιλος έχει ηγετική παρουσία ελέγχοντας περίπου το 45% του συγκεκριμένου τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την εξαγορά της Βερόπουλος η Metro είχε μηδενικό δανεισμό, ενώ μετά την εξαγορά έφτασε να έχει δάνεια 350 εκατ. ευρώ, τα οποία στο τέλος του 2018 περιόρισε στα 310 εκατ. ευρώ, παράλληλα με τις επενδύσεις.