Mε σφραγίδα αυθεντικότητας το αυτόματο Volvo XC40

Mε σφραγίδα αυθεντικότητας το αυτόματο Volvo XC40

Του Πέτρου Πιτσίνη

Το Volvo XC40 με το σκανδιναβικό design διαθέτει DNA γνήσιου SUV και πλουσιότατο εξοπλισμό, ενώ το καταπληκτικό αυτόματο σαζμάν Geartronic αποτελεί από μόνο του πειστικό λόγο αγοράς.

Αν θα ήθελε να περιγράψει κάποιος συνοπτικά το Volvo XC40, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως «Το SUV, που φτιάχτηκε για τη ζωή στην πόλη». Όντως, το σουηδικό μοντέλο δικαιώνει και προβάλλει τον αστικό χαρακτήρα του με τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις του αμαξώματος, αλλά και με μία ευφυή αξιοποίηση κάθε εκατοστού για τη δημιουργία άνετων χώρων για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους.

Volvo 1

Οι δυναμικές γραμμές και η απόσταση των 21 εκατοστών από το έδαφος επιβεβαιώνουν στην πράξη, ότι το Volvo XC40 ανήκει στην κατηγορία των γνήσιων SUV, ενώ οι εκδόσεις με το υπερσύγχρονο αυτόματο κιβώτιο Geartronic, οκτώ σχέσεων, προκαλούν εθισμό από τα πρώτα χιλιόμετρα συμβίωσης με το μικρότερο μοντέλο ελεύθερου χρόνου της μάρκας.

Οι ομαλές αλλαγές των σχέσεων πραγματοποιούνται με ιδανικό τρόπο και γρηγορότερα από ό,τι με ένα μηχανικό σαζμάν, ενώ και η κατανάλωση καυσίμου περιορίζεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ανακουφίζοντας το περιβάλλον και την τσέπη μας.

Volvo 2

Το design του Volvo XC40 έχει επηρεαστεί από τη σχεδίαση επώνυμων προϊόντων, την pop κουλτούρα και το street fashion, τα οποία συνδυάζει με χαρακτηριστικά σκανδιναβικά στοιχεία. Έτσι προέκυψε ένα δυναμικό SUV με νεανικό και ευρηματικό προφίλ, το οποίο παρέχει πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης χάρη σε μία μεγάλη γκάμα εξωτερικών χρωματισμών και τη δυνατότητα διχρωμίας με την επιλογή διαφορετικής βαφής για την οροφή.

Το Volvo XC 40 δεν περιορίζεται όμως μόνον στο στυλ, αλλά δίνει μεγάλη έμφαση και στη λειτουργικότητα, προσφέροντας ένα ευρύχωρο σαλόνι για έως πέντε επιβάτες και με πολυάριθμες λύσεις για την αποθήκευση μικρότερων αντικειμένων. Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πορτ-μπαγκάζ χωρητικότητας 460 λίτρων, που διαθέτει μεγάλο άνοιγμα, χαμηλό κατώφλι και ένα πρακτικό, αναδιπλούμενο δάπεδο.

Volvo 3

Ηigh tech ατμόσφαιρα επικρατεί και στο κόκπιτ με τα ποιοτικά υλικά , στο οποίο κυριαρχεί το σύστημα πολυμέσων και ψυχαγωγίας Sensus με την κάθετη οθόνη των 9 ιντσών, που παραπέμπει σε tablet και βάζει πολύ ψηλά τον πήχη στο κεφάλαιο της συνδεσιμότητας. Πλήρης και άμεση είναι η ενημέρωση του οδηγού από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών, ενώ εξαιρετικά πρακτικά αποδεικνύονται τα χειριστήρια στο πανέμορφο τιμόνι.

Μία από τις πολλές καινοτομίες του Volvo XC40 αφορά στην υιοθέτηση πρωτοποριακών τεχνολογιών από τα μεγαλύτερα μοντέλα των σειρών 60 και 90, κάτι που το κάνει ξεχωριστό στην κατηγορία του. Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σύστημα διεύθυνσης με την ενεργή υποβοήθηση, τα συστήματα αποφυγής συγκρούσεων City Safety και Οncoming Lane Mitigration, που αποτρέπει τις συγκρούσεις με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα.

Επίσης, το σύστημα Run-Off Road Mitigation εμποδίζει την εκτροπή από τον δρόμο, ενώ πλούσιος είναι και ο προαιρετικός εξοπλισμός, από τον οποίο ξεχωρίζει το προσαρμοζόμενο Adaptive Cruise Control με το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης Pilot Assist, που κάνει με το Volvo XC40 πρεμιέρα στην κατηγορία των SUV πόλης. Μία συναρπαστική εμπειρία συνιστά και το ηχοσύστημα Harman Kardon Premium Sound με ειδικό λογισμικό Dirac Unison για κορυφαία απόκριση των ηχείων, το οποίο αναβαθμίζει τον θάλαμο επιβατών του δυναμικού SUV σε συναυλιακό χώρο μικρών διαστάσεων!

Volvo 4

Η γκάμα των εκδόσεων καλύπτει όλες τις προτιμήσεις ακόμη και των πιο απαιτητικών πελατών. Συγκεκριμένα, η Momentum επιβεβαιώνει τον premium χαρακτήρα του σουηδικού μοντέλου, η R-Design διαθέτει πολλά σπορ στοιχεία, ενώ η Inscription απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις της πολυτέλειας.

Volvo 5

Η μεγάλη οικογένεια κινητήρων του Volvo XC40 περιλαμβάνει μηχανικά σύνολα υψηλής απόδοσης, χαμηλής κατανάλωσης και μειωμένων εκπομπών ρύπων. Η βασική έκδοση εφοδιάζεται με τον βενζινοκινητήρα Τ3 1.5 λίτρων και 163 ίππους ανώτατη ισχύ, ο οποίος συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή με το νέο αυτόματο σαζμάν Geartronic 8 ταχυτήτων, με το οποίο σχηματίζουν ένα… αχτύπητο δίδυμο. Οικονομία και δυνατές επιδόσεις εγγυάται ο δίλιτρος πετρελαιοκινητήρας D3 των 150 ίππων, ενώ η κορυφή της γκάμας περιλαμβάνει τα μοντέλα XC40 με τον κινητήρα diesel D4 των 190 ίππων και τον τετρακύλινδρο βενζίνης Τ5 με 247 άλογα. Να διευκρινίσουμε, ότι οι δύο ισχυρότερες εκδοχές του Volvo XC40 διατίθενται αποκλειστικά με σύστημα τετρακίνησης, με το αυτόματο κιβώτιο Geartronic και με τα επίπεδα εξοπλισμού R-Design και Momentum.

Volvo 5