Mε πλαφόν 20.000 ευρώ οι e-αποδείξεις

Mε πλαφόν 20.000 ευρώ οι e-αποδείξεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου 

Ανώτατο όριο στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώνουν από τη νέα χρονιά οι φορολογούμενοι για το σύνολο των εισοδημάτων τους βάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά το υψηλό όριο του 30% που πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι το ανώτατο όριο των e-αποδείξεων θα ανέρχεται στα 20.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε εισόδημα περίπου 67.000 ευρώ.

Από το νέο έτος η εφορία θα επιβάλλει πρόστιμο σε όσους δεν συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο θα επιβάλλεται επί της διαφοράς των  ζητούμενων αποδείξεων που πρέπει να μαζέψει ο φορολογούμενους με αυτές που τελικά συγκέντρωσε. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ και παρουσίασε 2.000 ευρώ θα πληρώνει πέναλτι επί της διαφοράς δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα (1000 χ 22%) 220 ευρώ. 

Ήδη πάντως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ότι όχι μόνο δεν αλλάζει η φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια αλλά κι επειδή για πρώτη φορά καλούνται να μαζέψουν και ηλεκτρονικές αποδείξεις, έτσι ώστε να μην «τιμωρηθούν» με πρόσθετο φόρο.  Σημειώνεται ότι σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φόρους και τέλη που ανέρχονται στο 50-60% των εισοδημάτων από ενοίκια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων της περασμένης χρονιάς, η μέση ηλεκτρονική δαπάνη που αποτυπώθηκε στους κωδικούς 049- 050 για την κατοχύρωση του αφορολόγητου του υπόχρεου και της συζύγου ή του μέρους συμφώνου συμβίωσης, ήταν 3.631,49 ευρώ. Αν ανατρέξει, όμως, κανείς στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μέση δαπάνη των νοικοκυριών, θα διαπιστώσει ότι αυτή περιορίζεται σε 1.441 ευρώ, με διακύμανση από τα 637 ευρώ για τους συνταξιούχους ως τις 2.231 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους.  Σημειώνεται ότι την περασμένη χρονιά το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε από το πέναλτι  περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ.  

Με βάση τη νομοθεσία κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και κατ' επάγγελμα αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια θα πρέπει να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για τις αγορές αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό φορολογείται με συντελεστή 22%. Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ' επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις «εξαιρέσεων» οφείλουν, ωστόσο, να έχουν καλύψει τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες με μετρητά.

Για τον λόγο αυτό οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει τις αποδείξεις των δαπανών αυτών στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τις προσκομίσουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε περίπτωση που τους ζητηθούν για έλεγχο.