Κοντά στα ιστορικά υψηλά η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην ευρωζώνη

Κοντά στα ιστορικά υψηλά η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην ευρωζώνη

Με έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων 20 και πλέον ετών ξεκίνησε το 2018 για τον τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης, βάσει έρευνας της Markit που καταδεικνύει ότι το μομέντουμ της οικονομικής ανάκαμψης διατηρείται.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit (PMI) για την ευρωζώνη ανήλθε στις 59,6 μονάδες τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση, αλλά χαμηλότερα από τις 60,6 μονάδες του Δεκεμβρίου, επίδοση που ήταν η υψηλότερη από τότε που άρχισε να πραγματοποιείται η έρευνα τον Ιούνιο του 1997.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 61,1 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του Δεκεμβρίου των 62,2, με τον δείκτη αυτόν να αποτελεί ένδειξη οικονομικής υγείας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit, Chris Williamson, ανέφερε πως «η άνθηση του μεταποιητικού τομέα της ευρωζώνης συνεχίστηκε εντατικά τον Ιανουάριο».

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, ο δείκτης PMI παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ στη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ στη Γαλλία και την Ισπανία ήταν μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων των τελευταίων 17 και 10 ετών, αντίστοιχα.