MLS: Μια κοινή... «θνητή» που κοντράρει παγκόσμιους κολοσσούς

MLS: Μια κοινή... «θνητή» που κοντράρει παγκόσμιους κολοσσούς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μέσα σε μόλις 26 χρόνια ζωής, μια... νεαρότατη εταιρεία, έχει καταφέρει να δημιουργεί ανταγωνιστικά προϊόντα στον πιο δύσκολο και hot τομέα παγκοσμίως. Αυτόν της υψηλής τεχνολογίας και της ψηφιακής καινοτομίας. Πλοηγοί, κινητά, tablets και πλέον η πρώτη Android smart τηλεόραση στον κόσμο! Ο λόγος για την MLS Πληροφορική που με το «σπαθί» της έφτασε να ανταγωνίζεται παγκόσμια μεγαθήρια στο χώρο της τεχνολογίας.

Μάλιστα, μέσα σε μια διετία έφτασε να ξεπεράσει την Apple, τη Samsoung και τους άλλους κολοσσούς σε πωλήσεις tablet στη χώρα μας! Αυτή η φαινομενικά... απλή είδηση, κάθε άλλο παρά απλή είναι...

Αν μη τι άλλο πρόκειται για ασύλληπτη έως και αδιανόητη εξέλιξη, καθώς μια ελληνική... θνητή εταιρεία από τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς τεράστια κεφάλαια, χωρίς την υποστήριξη επιστημόνων από την Κορέα, την Ιαπωνία ή την Αμερική, έχει καταφέρει και ανταγωνίζεται μεγάλους διεθνείς κολοσσούς.

Στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης, του κλεισίματος εκατοντάδων εταιρειών παραγωγής, στην Ελλάδα της υστέρησης στη βιομηχανία και την υψηλή τεχνολογία, είναι αν μη τι άλλο παρήγορο και αξιοσημείωτο ότι κάποιοι, καταφέρνουν και πάνε κόντρα στο... ρεύμα.

Με Έλληνες επιστήμονες, με ίδιες δυνάμεις, με εγχώρια... τεχνολογία και τεχνογνωσία, αποφάσισε να πάει κόντρα στην προσφιλή τακτική του... εύκολου της μεταπολίτευσης, που ήταν η... αντιπροσώπευση διεθνών προϊόντων και η εδώ πώλησή τους.

Αυτή η εταιρεία αποφάσισε ότι μπορεί να φτιάχνει η ίδια τα προϊόντα της. Και φυσικά δε μιλάμε για απλοϊκές κατασκευές, αλλά για όργανα με τον υψηλότερο δείκτη δυσκολίας διεθνώς, ήτοι κινητά τηλέφωνα, smart phone, tablet, τους γνωστούς πλοηγούς με τους οποίους μπήκε σε ξένες αγορές, ενώ τελευταία δημιούργησε και την πρώτη Android τηλεόραση στον κόσμο! 

Πρόσφατα, η MLS ήρθε στη χρηματιστηριακή επικαιρότητα, καθώς εξέδωσε ομόλογο το οποίο εισήγαγε στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., εγκαινιάζοντας εν πολλοίς μια νέα μορφή χρηματοδότησης. To εν λόγω προϊόν εγκαινίασε την Κατηγορία Σταθερού Εισοδήματος της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. Και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια εναλλακτική αλλά ουσιαστική «γραμμή» χρηματοδότησης.

Ιστορικό

Η MLS (από τα αρχικά των λέξεων Making Life Simple) ιδρύθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη από το 19χρονο τότε Γιάννη Καματάκη - δευτεροετή φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ - ως μια... starrt up, ως ένα ταξίδι στο συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Κύριο χαρακτηριστικό του κ. Καματάκη η λατρεία για την καινοτομία, η αγάπη για το καινούριο και το νέο κόσμο της τεχνολογίας πριν ακόμη υπάρξει το internet και τα κινητά τηλέφωνα, αλλά κυρίως ο ενθουσιασμός και η θετική σκέψη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά διέπουν την MLS στην 26χρονη έως τώρα πορεία της...

Την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας της ανέπτυξε εφαρμογές λογισμικού αλλά και προϊόντα firmware (software και hardware μαζί). Παράλληλα, οι έρευνες της στο χώρο της ασφάλειας και προστασίας κατά της παράνομης αντιγραφής λογισμικού οδηγούν στην πρωτοποριακή μέθοδο κλειδώματος των CD-Rom.

Το 1999 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία, καθώς κέρδισε το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας και το έπαθλο των 200.000 ευρώ, όντας η πρώτη ελληνική εταιρεία που επιτύγχανε κάτι τέτοιο. Ανάμεσα σε 249 συμμετέχοντες η εταιρεία κέρδισε παρουσιάζοντας το  LaserLock, ένα καινοτόμο σύστημα προστασίας των CD-ROM από επίδοξους αντιγραφείς.

Το 2000 κυκλοφόρησε την πρώτη εφαρμογή αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης

Το Μάιο του 2001, δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυσή της έκανε την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ το 2002 παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή αυτόματης μετάφρασης από ελληνικά σε αγγλικά και αντίστροφα.

Το 2003 παρουσίασε το πρώτο σύστημα αυτόματης πλοήγησης για αυτοκίνητα, το γνωστό... navigator που σε συνδυασμό με την εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια, αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των επιτευγμάτων της, καθώς πέτυχε παγκόσμια πρωτοπορία σε κάποιες εφαρμογές, ενώ μπήκε και σε ξένες αγορές.

Το 2006, λάνσαρε τον καινοτόμο MLS Destinator Talk&Drive™, που συνδύαζε πλοήγηση με αναγνώριση φωνής ενώ, παράλληλα επέκτεινε τις εργασίες της και στο εξωτερικό, εξάγοντας τον πλοηγό σε χώρες όπως Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Χιλή, Μαρόκο και Κύπρο.

Από το 2010, η εταιρεία εστιάζει στην έρευνα και στο σχεδιασμό νέων τεχνολογιών, δημιουργεί διαδραστικούς πίνακες που τοποθετούνται σε σχολεία στην ελληνική επικράτεια.

Το πρώτο made in Grecce κινητό και η συνέχεια

Το 2012 αποτελεί σταθμό για την ιστορία και το μέλλον της MLS καθώς τότε κυκλοφόρησε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο MLS IQTalk, το πρώτο ελληνικό Smartphone που ενσωματώνει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης. Μια ελληνική εταιρεία παρουσίαζε το πρώτο... made in Grecce smartphone, που έδινε τη δυνατότητα για κλήσεις με φωνητική εντολή στα ελληνικά, ενώ φυσικά είχε ενσωματωμένο τον ήδη πλοηγό Talk&Drive. Ένας καινούριος δρόμος είχε ανοίξει για την εταιρεία που ακολουθούσε τις τεχνολογικές εξελίξεις αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των περασμένων ετών, οπότε το 2013 παρουσίασε το πρώτο της tablet, στα οποία η εταιρεία έχει στην Ελλάδα το 17% της αγοράς!

Η πρώτη SuperSmart TV

Η τελευταία επιτυχία είναι η παρουσίαση της πρώτης Android τηλεόρασης που συνδυάζει υπηρεσίες φωνής, όπως οι πλοηγοί και τα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη Android Smart τηλεόραση με την ονομασία MAIC. Αποτελεί έναν καινούργιο κλάδο δραστηριοποίησης της εταιρείας και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής για διεύρυνση της γκάμας των εμπορευόμενων προϊόντων, πάντα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και των χρηστικών συσκευών. Στην ουσία δίνει δυνατότητες χειρισμού της TV και αναζήτησης καναλιών χωρίς τη χρήση του πληκτρολογίου.

Μεταξύ άλλων η... έξυπνη τηλεόραση «παντρεύεται» με όλες τις συσκευές smartphones και tablets. Έχει δυνατότητες για πραγματοποίηση κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων, αλλά και όλες τις λειτουργίες internet (φαρμακεία, βενζινάδικα, τράπεζες, αναζήτηση πληροφορικών στο google, βρίσκει βίντεο στο YouTube, ανοίγει εφαρμογές) όλα με φωνητική εντολή στα ελληνικά.

Δηλώσεις Γιάννη Καματάκη

Η εταιρεία απασχολεί 144 εργαζόμενους, από τους οποίους το... 80% ήτοι οι 114 όπως επισημαίνει ο κ. Καματάκης (φωτό) «είναι νέοι επιστήμονες που στελεχώνουν το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων και είναι η δύναμη πυρός της εταιρείας».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. Καματάκης τονίζει ότι «σε δύο χρόνια η MLS ξεπέρασε τις Apple και Samsoung στα tablets στη χώρα μας. Η κρίση δεν επηρέασε την αγορά των tablets. Σε ότι αφορά τα smart phone που είναι ίσως η πιο πολύτιμη συσκευή παγκοσμίως για κάθε άνθρωπο πλέον, εδώ δοκιμαστήκαμε, μας πήρε καιρό να μάθουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε το 5,9% της αγοράς των smart phone σε πωλήσεις στην Ελλάδα, ενώ στόχος μεσοπρόθεσμα είναι να πάρουμε το 10% της αγοράς. Στις υπόλοιπες αγορές πήραμε πιο εύκολα κάποια μερίδια, στα κινητά έχουμε να κάνουμε με τους κορυφαίους του κόσμου.

Σύμφωνα με τον κ. Καματάκη η MLS δέχεται... πιέσεις για να βγει στο εξωτερικό, όμως ένα τέτοιο βήμα απαιτεί μελετημένα βήματα, σωστή οργάνωση και κατάλληλο timing. Όπως ο ίδιος τόνισε πρόσφατα στην παρουσίαση στο Χ.Α. «από το 2017 η εταιρεία θα έχει μια καλή είδηση από κάποια ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη η εταιρεία μέσω του δικτύου συνεργατών της όπως τον όμιλο Κωτσόβολου και ευρύτερα της Dixons, την Cosmote, τη Media Markt κ.α. έχει ήδη παρουσία σε 38 χώρες. Όλοι αυτοί μας βάζουν σε άλλες αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κεφαλαιοποίηση της MLS Πληροφορική στο ελληνικό χρηματιστήριο διαμορφώνεται στα 45,3 εκατ. ευρώ, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά της μετοχής είναι η εν γένει σταθερότητά της, τηρουμένων πάντα των αναλογιών και των εκάστοτε συνθηκών της αγοράς.

Πως θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια από το ομολογιακό

Σύμφωνα με τον ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Ιωάννη Καματάκη, «η MLS διανύει την καλύτερη χρονιά της 26ετούς ιστορίας της και αναμένει νέα ιστορικά υψηλά πωλήσεων και καθαρών κερδών το 2016». Όπως ο ίδιος τονίζει, «τα κεφάλαια που αντλούνται από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρείας στην απαιτητική αγορά των Smartphones (στην οποία η εταιρεία ανεβάζει σταθερά τις πωλήσεις της), όσο και στην αγορά των Tablets όπου το 2015 έκλεισε βρίσκοντας την MLS στην 1η θέση της ελληνικής αγοράς (πάνω από Samsung και Apple) τόσο σε τζίρο όσο και σε τεμάχια!

Επιπλέον, μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων όπως για παράδειγμα το MLS Magic™ (που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες) και είναι η πρώτη συσκευή που είναι συγχρόνως Windows Laptop και Android Tablet. Θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των τεχνολογιών αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης (MAIC) τόσο στα Ελληνικά όσο και σε άλλη/ες γλώσσες. Επίσης, η MLS ετοιμάζει με μεθοδικότητα την είσοδό της καταρχήν σε μία Ευρωπαϊκή αγορά το 2017».

Οι λεπτομέρειες της έκδοσης του ομολόγου

Στις 20 Ιουλίου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 400 κοινών ομομαστικών εταιρικών ομολογιών της MLS στην τιμή των 10.000 ευρώ έκαστη! Όπως γίνεται φανερό, δεν... ενδείκνυται για αγοραπωλησίες μεταξύ... μικροεπενδυτών, ούτε για συχνές πράξεις. Περισσότερο «διαχείριση» ανάμεσα στους 150 επενδυτές που έχουν κάνει την ιδιωτική τοποθέτηση θα γίνεται. Το ομολογιακό είναι ονομαστικής αξίας 4 εκατ. ευρώ, διάρκειας 4+1 έτη και με ετήσιο επιτόκιο 5,3%. H πληρωμή του κουπονιού θα γίνεται κάθε τρίμηνο. Οι ομολογίες διατέθηκαν μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης με σύμβουλο έκδοσης του τη Beta Χρηματιστηριακή.