M. Σεντένο: Στo Eurogroup οι αποφάσεις για εποπτεία, δόση και πιθανά μέτρα για το χρέος

M. Σεντένο: Στo Eurogroup οι αποφάσεις για εποπτεία, δόση και πιθανά μέτρα για το χρέος

Το πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων και τα πιθανά μέτρα για το χρέος είναι οι βασικές αποφάσεις που καλείται να πάρει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που ανάρτησε στο twitter o M. Σεντένο, το ελληνικό ζήτημα είναι το πρώτο σημείο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα στην ημερήσια διάταξη αναφέρεται ρητά ότι το Εurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος καθώς και ότι η αξιολόγηση θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών να πάρουν μια απόφαση για όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

«Αυτά τα στοιχεία συνδέονται με το πλαίσιο εποπτείας που θα εφαρμοστεί μετά το πρόγραμμα, το ύψος της τελευταίας δόσης ενίσχυσης από τον ESM και με τα πιθανά μέτρα για το χρέος. Τo Eurogroup έχει παρουσιάσει έναν κατάλογο με τα μέτρα για το χρέος στη δήλωση του Ιουνίου του 2017. Το πρόγραμμα είναι προγραμματισμένο να λήξει στις 20 Αυγούστου του 2018».

Στη συνέχεια, στην ημερήσια διάταξη αναφέρεται ότι «τo Εurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης του Άρθρου IV που θα παρουσιάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ευρωζώνη. Λίγο αργότερα, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την τελική του έκθεση».

Σημειώνεται, τέλος ότι «φέτος, το ΔΝΤ επικεντρώθηκε σε πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία της οικονομίας της ευρωζώνης από μελλοντικούς κλυδωνισμούς. Το ΔΝΤ διενεργεί τέτοιου είδους διαβουλεύσεις κάθε χρόνο με όλα τα μέλη του, τόσο με μονωμένες χώρες όσο και με νομισματικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ. Αυτό είναι σύμφωνο με το Άρθρο IV της συμφωνίας του ΔΝΤ.»

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα διεξαχθεί σε δύο μορφές. Το πρώτο μέρος θα είναι η τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ, και θα ξεκινήσει στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Το δεύτερο μέρος θα ξεκινήσει στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) και θα συμμετέχουν οι υπουργοί των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, με θέμα συζήτησης την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου για το θέμα της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.