M. Draghi: Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέες προκλήσεις

M. Draghi: Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέες προκλήσεις

H μη συμβατική νομισματική πολιτική ήταν επιτυχημένη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά παραμένουν τα κενά στην κατανόηση των σχετικά νέων εργαλείων της, και απαιτούν ενδελεχή έρευνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία δέκα χρόνια στη νομισματική πολιτική και στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στην εποπτεία έχουν κάνει τον κόσμο πιο ανθεκτικό, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για νέες προκλήσεις», υπογράμμισε ο Draghi στο Λιντάου της Γερμανίας.

Τα σχόλια του έρχονται τη στιγμή που η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστες οικονομικές συνθήκες, στις οποίες η ισχυρή ανάπτυξη συνοδεύεται από ένα αναιμικό πληθωρισμό.

Είναι ένας συνδυασμός, που δημιουργεί ερωτήματα για την εγκυρότητα παλαιότερων δογμάτων για τον πληθωρισμό, τη σχέση με την απασχόληση καθώς και την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να επηρεάζουν την αύξηση των τιμών.

«Πρέπει να μάθουμε τα κενά που υπάρχουν σε αυτά που ξέρουμε», προσέθεσε ο ίδιος.

«Ένας μεγάλος όγκος εμπειρικής έρευνας τεκμηρίωσε την επιτυχία αυτών των πολιτικών στην ενίσχυση της οικονομίας και του πληθωρισμού, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ», επισήμανε ο Draghi.

Οι αγορές περιμένουν τώρα τα σχόλια του Draghi στο Jackson Hole, όπου μπορεί να εμβαθύνει σε πιο επίκαιρες ερωτήσεις πολιτικής.