La Stampa: «Στα μαχαίρια» Τζ. Τρία και Λ. Ντι Μάιο για τον προϋπολογισμό

La Stampa: «Στα μαχαίρια» Τζ. Τρία και Λ. Ντι Μάιο για τον προϋπολογισμό

Με παραίτηση απείλησε την ιταλική κυβέρνηση ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από το Κίνημα 5 Αστέρων να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό επιπλέον δαπάνη για την θέσπιση ενός κατώτατου εγγυημένου μισθού για τους άπορους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa, το οποίο διέψευσαν πηγές του υπουργείου.

Λίγο αργότερα ακολούθησε άλλη μια διάψευση, αυτή την φορά από τον επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για άρθρο του ιταλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ansa. Το άρθρο ανέφερε ότι ο κυβερνητικός εταίρος θα απαιτούσε την απομάκρυνση του Τρία σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει εγκρίνοντας 10 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του κατώτατου εγγυημένου μισθού, μιας από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Κινήματος 5 Αστέρων.

«Αρνούμαι ότι έδωσα τελεσίγραφο στον Τρία» δήλωσε ο Ντι Μάιο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μια επιχείρηση στην κεντρική Ιταλία. «Συνεργαζόμαστε πολύ καλά για να φτιάξουμε έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό. Δεν υπάρχουν διαιρέσεις στην κυβέρνηση. Έχουμε όλοι την διάθεση να προσφέρουμε στον Τζοβάνι Τρία τα μέσα για να πετύχει στο έργο του», είπε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο.

Τα παραπάνω ρεπορτάζ αντικατοπτρίζουν τη διελκυστίνδα περί των δαπανών ανάμεσα στους δύο αταίριαστους κυβερνητικούς εταίρους της Ιταλίας, γράφει το Bloomberg. Από τη μία πλευρά το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο με βασικό στόχο να βοηθήσει τους αναξιοπαθούντες, και από την άλλη η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, μία αντιμεταναστευτική, αντιευρωπαϊκή δύναμη που έχει στην ατζέντα του την περικοπή της φορολόγησης, καθώς απευθύνεται στα ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα του βορρά της Ιταλίας.

Αυτές οι εγγενείς αντιφάσεις ήρθαν στην επιφάνεια από τότε που τα δύο κόμματα συμμάχησαν για να αναλάβουν την εξουσία, ωστόσο πλέον επηρεάζουν δραματικά μια χώρα η οποία βρίσκεται σε επισφαλή οικονομική κατάσταση έχοντας ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος.

Αποτέλεσμα της διαμάχης για τον προϋπολογισμό ήταν να αυξηθούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων την Πέμπτη κατά 4 μονάδες βάσης στο 0,825%, ενώ τα spread μεταξύ δεκαετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 257 μονάδες βάσης.