Kυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Αποσύνδεση των ελληνικών ομολόγων από τις ιταλικές «αναταράξεις»

Kυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Αποσύνδεση των ελληνικών ομολόγων από τις ιταλικές «αναταράξεις»

«Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε μια στρατηγική που θα μας επιτρέπει να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι ελληνική κυβέρνηση έχει επίγνωση του κινδύνου μετάδοσης των αναταράξεων λόγω Ιταλίας.

Εξέφρασε ακόμα την αισιοδοξία του ότι στις 21 Ιουνίου θα επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει πως θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό περιθώριο 700 εκατ. ευρώ το 2019 και 1,2 δισ. ευρώ το 2020, το οποίο θα κατευθυνθεί σε φοροελαφρύνσεις και αύξηση των δαπανών

«Βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές και μετά το 2018 και το 2019», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Επιπλέον επισήμανε ότι η Αθήνα επιδιώκει να φτάσει το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας (cash buffer) έως και τα 20 δισ. ευρώ, κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα να μη δανείζεται από τις αγορές για περισσότερο από δύο χρόνια εάν δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες.

Δήλωσε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι όροι. Η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαρτάται από την επίτευξη αυτών των στόχων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους στόχους αυτής της συνεδρίασης του Eurogroup στις 21 Ιουνίου είναι να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της στις αγορές και να φέρει πίσω επενδυτές.

Αν και το ΔΝΤ θα προτιμούσε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους να προχωρούν πέραν της προσφοράς της ευρωζώνης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην κυβέρνηση, «με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε».

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η γαλλική πρόταση να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται «στο τραπέζι» αλλά εξαρτάται από το χρόνο επιμήκυνσης των υφιστάμενων δανείων στο πακέτο ελάφρυνσης χρέους.