J. Weidmann (ΕΚΤ): Καιρός να τερματίσουμε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

J. Weidmann (ΕΚΤ): Καιρός να τερματίσουμε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

«Δεν χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο "γκάζι" στην νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης με νέες αγορές ομολόγων», επεσήμανε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, μιλώντας στο πλαίσιο των G20.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Jens Weidmann τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέχει νομισματικά κίνητρα στη ζώνη του ευρώ μέσω αγορών ομολόγων.

Ο Weidmann ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει την πολιτική της για το επόμενο διάστημα λαμβάνοντας υπόψη τη βελτιωμένη δυναμική που παρουσιάζει η ανάπτυξη στην ΕΕ, καθώς το γεγονός αυτό ανοίγει προοπτικές για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει στο ήμισυ την αξία των ομολόγων που θα αγοράζει σε μηνιαία βάση -στα 30 δισ. ευρώ έναντι 60 δισ. σήμερα- ενώ παράλληλα θα παρατείνει την ισχύ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για έξι μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αλλαγές θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Έτσι, το πρόγραμμα QE θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή «απεξάρτηση» των οικονομιών της ευρωζώνης και των αγορών.