IHS Markit: Υποτονική τον Αύγουστο η ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα στην ευρωζώνη

IHS Markit: Υποτονική τον Αύγουστο η ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα στην ευρωζώνη

Η ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα της Ευρωζώνης ήταν ελαφρά μεγαλύτερη από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε υποτονική, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών αντιστάθμισε μόνο εν μέρει την επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της IHS Markit.

Το ανησυχητικό για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι αναμένεται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, είναι ότι οι δείκτες της έρευνας που αφορούν στο μέλλον δεν δείχνουν ότι θα υπάρξει σύντομα μία ανάκαμψη.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται καλό μέτρο της συνολικής υγείας της οικονομίας, αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες από 51,5 τον Ιούλιο. Η τιμή του είναι καλύτερη από την προκαταρκτική (51,8), αλλά είναι επικίνδυνα κοντά στο όριο των 50 μονάδων που αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν τον Ιούλιο, όπως αναμενόταν, δίνοντας μία αρνητική ένδειξη από την πλευρά των καταναλωτών στην αρχή του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Η μικρή ανοδική αναθεώρηση του PMI για τον Αύγουστο δεν παύει να υποδηλώνει μία βραδεία ανάπτυξη στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου. Και η πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο σε ασθενή βάση», δήλωσε στέλεχος της Capital Economics.

Η IHS Markit ανέφερε ότι ο σύνθετος PMI, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή τον Σεπτέμβριο, δείχνει έναν ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,2% στο τρέχον τρίμηνο, όπως και η πρόβλεψη που έγινε σε έρευνα του Reuters.