IEA: Η κρίση ηλεκτροδότησης στη Βενεζουέλα μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή διαταραχή» στην αγορά πετρελαίου

IEA: Η κρίση ηλεκτροδότησης στη Βενεζουέλα μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή διαταραχή» στην αγορά πετρελαίου

Για «σοβαρή διαταραχή» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τις διακοπές ηλεκτροδότησης στη Βενεζουέλα, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή της. 

«Η κρίση ηλεκτροδότησης στη Βενεζουέλα παρέλυσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας για σημαντικές χρονικές περιόδους», αναφέρει η IEA.

«Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση βελτιώνεται, η υποβάθμιση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας είναι τέτοια που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν οι διορθώσεις θα έχουν διάρκεια... Την περασμένη εβδομάδα η λειτουργία του δικτύου διεκόπη και οι συνεχιζόμενες διακοπές μπορούν να αποτελέσουν πρόκληση στην αγορά πετρελαίου», επισημαίνει. 

Η διακοπή ρεύματος που επηρέασε για πάνω από μια εβδομάδα τη Βενεζουέλα και το σύνολο των 23 πολιτειών της μπορεί να αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, όπως σημειώνουν διεθνή και τοπικά μέσα, παρ'' όλα αυτά τα προβλήματα στη χώρα παραμένουν. 

Σημειώνεται ότι η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας υποχώρησε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο μήνα στα 1,14 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ σε ετήσια βάση είναι μειωμένη κατά 410.000 βαρέλια ημερησίως.

AP Photo