Huawei: Δικό μας λειτουργικό σύστημα έως το τέλος του έτους

Huawei: Δικό μας λειτουργικό σύστημα έως το τέλος του έτους

Η Huawei θα μπορούσε να έχει δικό της λειτουργικό σύστημα για τα smartphones και laptops που κατασκευάζει, έτοιμο για χρήση στην Κίνα ήδη από το ερχόμενο φθινόπωρο, ενημέρωσε ο επικεφαλής του τμήματος καταναλωτών της εταιρείας μιλώντας στο CNBC.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα δρομολογηθεί μόνο εφόσον η εταιρεία απολέσει πλήρως την πρόσβασή της στο σχετικό software των Google και Microsoft.

Υπενθυμίζεται ότι ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός τέθηκε πρόσφατα σε «μαύρη λίστα» επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, που σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείας θα πρέπει να εξασφαλίζουν ειδική άδεια για κάθε συναλλαγή μαζί της.  Ως εκ τούτου η Huawei δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί πλέον το λειτουργικό σύστημα της Google, το Android, το οποίο είναι συμβατό με τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μετά την αρχική της απόφαση, η αμερικανική κυβέρνηση παρείχε τρίμηνη παράταση στη Huawei για τη χρήση αμερικανικών τεχνολογικών συστημάτων.

Η Huawei είχε αναφέρει ήδη ότι διαθέτει δικό της λειτουργικό με το οποίο θα μπορούσε να εφοδιάσει τις συσκευές της, με το κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας που μίλησε στο CNBC να δηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 στην Κίνα. Αντίστοιχα, η έκδοση για τις αγορές εκτός της Κίνας θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

«Σήμερα, η Huawei, διατηρεί ακόμα τη δέσμευσή της με τα Windows της Microsoft και το Android της Google. Αν όμως δεν μπορέσουμε να τα χρησιμοποιούμε άλλο, η Huawei θα προχωρήσει το εναλλακτικό της σχέδιο, με τη χρήση νέου λειτουργικού συστήματος», δήλωσε στο CNBC ο Ρίτσαρντ Γου, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος καταναλωτών Huawei.

Ενδεχόμενη απαγόρευση χρήσης του λειτουργικού Android για τη Huawei θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς τα κινητά της τηλέφωνα δεν θα έχαναν την πρόσβαση στο Google Play Store από όπου οι καταναλωτές κάνουν λήψη εφαρμογών.

Ο κ. Γου πρόσθεσε πάντως ότι το υπάρχον «κατάστημα εφαρμογών» της Huawei, το App Gallery, θα είναι διαθέσιμο στο νέο της λειτουργικό σύστημα.

«Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά θα αναγκαστούμε εξαιτίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι είναι κάτι που τελικά θα βλάψει και τις αμερικανικές επιχειρήσεις. «Θα είναι άσχημα νέα όχι μόνο για εμάς αλλά για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ τις οποίες υποστηρίζουμε», επισήμανε.