Handelsblatt: Κανένας ορατός συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και δανειστών

Handelsblatt: Κανένας ορατός συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και δανειστών

Κανένας συμβιβασμός δεν είναι ακόμα ορατός, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησηw και των δανειστών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt, σχολιάζοντας η αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων από την Αθήνα άφησε όλα τα ζητήματα εκκρεμή. Κυρίως στο Ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για διχογνωμία μεταξύ του ΔΝΤ αφενός και, των Ε.Ε.-ΕΚΤ αφετέρου, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ απαιτεί μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων σε σχέση με τους Ευρωπαίους και ότι όσο εκκρεμεί η αξιολόγηση, δεν είναι δυνατή η απελευθέρωση πρόσθετων πιστώσεων προς την Ελλάδα.

Αν και είναι συνηθισμένο το «λέμε - ξελέμε» στην Ελλάδα της κρίσης, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου, το νέο στοιχείο είναι ότι πλέον η υπόλοιπη Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει πλέον την ίδια έγνοια γα το ελληνικό ζήτημα όπως στο παρελθόν, διότι οι πιέσεις που προκαλούνται από την προσφυγική κρίση είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τέτοιες, που καθιστούν τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου –η οποία φέρεται να επιδιώκει την καθυστέρηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος- «δικαιολογημένη».

Μεταξύ άλλων, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος. Προσθέτοντας πως μια απόπειρα για νέες μειώσεις στις συντάξεις θα μπορούσε να κοστίσει τη θητεία της κυβέρνησης, δεδομένης και της εύθραυστής κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την Handelsblatt, η Ε.Ε. εμφανίζεται έτοιμη να παρακάμψει το συγκεκριμένο σημείο, κάρι που ενοχλεί το ΔΝΤ, με δεδομένο ότι στην Ουάσιγκτον επικρατεί η άποψη ότι η προσφυγική κρίση υποχρεώνει τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα.

Με δεδομένο επίσης ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και με δεδομένο επίσης ότι αυτές είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου το Ταμείο να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Handelsblatt υποστηρίζει πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να προσφέρει στην Αθήνα μια μία ελάφρυνση χρέους, κάτι που ζητά και το ίδιο το ΔΝΤ, αλλά αυτό θα μπορεί να συμβεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Επιπλέον, θα πρέπει να ακολουθήσει η κύρωση και της αξιολόγησης και σχεδίου ελάφρυνσης χρέους από τη γερμανική Βουλή.