Handelsblatt: Η Ελλάδα ελπίζει σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους

Handelsblatt: Η Ελλάδα ελπίζει σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους

Με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να ξεπεράσει τις προσδοκίες», η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο το οποίο αναφέρεται στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το προσεχές μέλλον: «Η Ελλάδα επιδιώκει να ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές στα επίμαχα οικονομικά ζητήματα. 

Αυτή τη χρονιά η απειλούμενη με χρεοκοπία χώρα μέλος της ΕΕ σχεδιάζει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,65% επί του ΑΕΠ. Οι δανειστές ζητούν πλεόνασμα ύψους 3,5%.

Την επόμενη χρονιά το […] λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται στο 3,96%, το 2020 στο 4,15% και το 2021 στο 4,53%. Μάλιστα για το 2022 η Ελλάδα υπολογίζει το πλεόνασμά της να φτάσει μέχρι και 5,19%. 'Μπορούμε να το πετύχουμε', δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων».

Επιπλέον στη διαφαινόμενη έξοδο -εκτός απροόπτου- του ΔΝΤ από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναφέρεται η Hannoversche Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ελπίζει σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «Είναι μια τελική ευθεία μετ' εμποδίων. Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Έχοντας επιβιώσει οκτώ και πλέον χρόνια με τη βοήθεια διεθνών δανείων, η χώρα θα κληθεί να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της από τις χρηματαγορές. Ωστόσο σημαντικά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά: Θα λάβει η Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους που της έχουν υποσχεθεί επανειλημμένως; Και θα παραμείνει το ΔΝΤ στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας;».

«Στην Αθήνα ελπίζουν ότι στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 21 Ιουνίου θα αποφασιστεί επιτέλους η ελάφρυνση χρέους που έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα εδώ και τόσο καιρό. Αυτό περιμένει και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Προς συζήτηση βρίσκονται το πάγωμα καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων καθώς και η εξαγορά παλαιότερων δανείων του ΔΝΤ, για τα οποία η Ελλάδα πληρώνει επιτόκια περίπου 3,5% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, ο οποίος όμως χρεώνει μόνο 0,8%.

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια συμφωνία στο συνεχώς αναβαλλόμενο ζήτημα του χρέους θα ήταν μια μεγάλη πολιτική επιτυχία. Μάλιστα ο Τσίπρας που έχει δηλώσει την αντιπάθειά του στις γραβάτες, υποσχέθηκε ότι εάν λυθεί το ζήτημα του χρέους θα φορέσει γραβάτα».