Handelsblatt: Tο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται ενόψει αλλαγής κυβέρνησης

Handelsblatt: Tο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται ενόψει αλλαγής κυβέρνησης

Για ράλι στο χρηματιστήριο Αθηνών κάνει λόγο ο ανταποκριτής της γερμανικής Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χόλερ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, τονίζοντας μάλιστα πως το οικονομικό κλίμα της χώρας βελτιώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης.

Ο γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται στο προβάδισμα 10 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και περιγράφει τον πρόεδρο της ΝΔ ως τον επόμενο πρωθυπουργό που θα προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση που θα τονώσει τη ζήτηση, θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και θα προσελκύσει επενδυτές.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει στα χρόνια της κρίσης το 85% της αξίας του, ωστόσο πλέον το κλίμα αλλάζει. Εξάλλου η Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες. Αλλά και η αναμενόμενη εντός της εβδομάδας έκδοση δεκαετούς ομολόγου αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην χρηματιστηριακή αγορά, αναφέρει ο γερμανός ανταποκριτής.

«Υπάρχουν ωστόσο και κίνδυνοι», επισημαίνει, καθώς «μετά τα πρόσφατα κέρδη δεν αποκλείεται μια τεχνική διόρθωση. Ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν δομικοί αλλά και πολιτικοί κίνδυνοι. Αθετήσεις δανειακών υποχρεώσεων επιβαρύνουν τη ρευστότητα των τραπεζών αλλά και τον τομέα των επενδύσεων. Στο μεταξύ, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν οι εκλογές καταλήξουν σε καθαρή πλειοψηφία –ή τελικά σε χρονοβόρες συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που ίσως παραλύσουν τη χώρα. Γι' αυτό και οι ελληνικές μετοχές προορίζονται για επενδυτές που έχουν επίγνωση των κινδύνων».

Τέλος, όπως σημειώνει η Handelsblatt, οι σημαντικότερες ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται και στη Γερμανία αλλά λόγω της χαμηλής ρευστότητας η εμπορευσιμότητα είναι περιορισμένη.