HSBC: Μισογεμάτο το ποτήρι στην Ελλάδα, «βλέπει» νέα… προεκλογικά δώρα

HSBC: Μισογεμάτο το ποτήρι στην Ελλάδα, «βλέπει» νέα… προεκλογικά δώρα

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εμφανίζει ανθεκτικότητα, ωστόσο οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η HSBC, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ουσία αποσυνδέεται από τις βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται νέο… 2015.

Κλιμάκιο της HSBC επισκέφθηκε την Αθήνα και είχε επαφές με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, στελέχη της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΤτΕ, του ΟΔΔΗΧ και του ΤΑΙΠΕΔ, με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και με τις τράπεζες. Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας σημειώνουν ότι η αναπτυξιακή επίδοση της Ελλάδας παραμένει ισχυρή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι απόψεις για την μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας διίστανται, εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων και του κινδύνου μεταρρυθμιστικής κόπωσης.

Η HSBC υπογραμμίζει ότι ενώ η μεταμνημονιακή εποπτεία ήταν μέχρι στιγμής ομαλή, η Κομισιόν μπλόκαρε την εκταμίευση των 1 δισ. ευρώ λόγω της έντονης διαφωνίας στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι βασικότεροι κίνδυνοι σχετίζονται με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που θα μπορούσε να σημειωθεί λόγω των δικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούν, με τις επιπτώσεις από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, με τις εξωτερικές ανισορροπίες της Ελλάδας και με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Εντούτοις, η HSBC εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι σχετικά, ενώ οι τράπεζες εμφανίζουν βελτίωση στην εξυγίανση των ισολογισμών και είναι πεπεισμένες ότι θα επιτύχουν τους στόχους.

Επιπλέον, η HSBC αναφέρεται στις αντικρουόμενες απόψεις που συνάντησε αναφορικά με τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες για να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι διαφωνίες σχετίζονται με την πιθανότητα υλοποίησης, την χρησιμότητα και την χρονική στιγμή εφαρμογής των κεντρικών λύσεων καθώς και με την αποτελεσματικότητα του ευρύτερου πλαισίου διαχείρισης.

Για τις εκλογές, οι αναλυτές τονίζουν ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να διενεργηθούν το φθινόπωρο και θα είναι η πρώτη φορά που δεν γίνονται πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα από το 2004. Η τράπεζα «βλέπει» να εξετάζονται και νέα προεκλογικά δώρα από την κυβέρνηση με στόχο να κλείσει η ψαλίδα με τη ΝΔ, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφωνίες με την Ευρώπη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 καθώς η ΝΔ έχει υποσχεθεί τη μείωση των φόρων. Μία θετική πολιτική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται πλέον ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την εκλογή του ΠτΔ, που συνεπάγεται ότι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος να προκληθούν πρόωρες εκλογές το 2020.