H «τρίπλα» των 2,8 δισ. του ελβετικού χρηματιστηρίου στην ΕΕ

H «τρίπλα» των 2,8 δισ. του ελβετικού χρηματιστηρίου στην ΕΕ

Της Μαίρης Βενέτη

H ελβετική SIX Group κατέχει ηγετική θέση στην ελβετική αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ η γνωστή σε όλους Euronext, κατέχει μεταξύ άλλων τις εταιρείες διαχείρισης των χρηματιστηρίων των Παρισίων και του Άμστερνταμ.

Οι δυο κολοσσοί ετοιμάζονται να κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση της εταιρείας Bolsas y Mercados Espanoles -BME- που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι λίγα μόλις λεπτά αφότου η Euronext ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για την BME, η ελβετική SIX Group προχώρησε και αυτή στην ανακοίνωση πρότασης «φιλικής» εξαγοράς της ισπανικής εταιρείας έναντι 2,8 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μετρητά.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το μέγεθος της προσφοράς να σημειώσουμε ότι η SIX Group πρόσφερε στους μετόχους της BME 34 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 34% παραπάνω από την τιμή κλεισίματος της μετοχής πριν από την ανακοίνωση της προσφοράς!

Για όσους απορούν η SIX αιτιολόγησε την κίνηση της τονίζοντας ότι η εξαγορά της BME, που διαχειρίζεται το ισπανικό χρηματιστήριο, θα οδηγήσει στη δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου διαχείρισης υποδομών χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη, μετά τον όμιλο London Stock Exchange και τον όμιλο Deutsche Boerse.

Όμως υπάρχει και άλλη μια κρίσιμη λεπτομέρεια!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε φέτος το καλοκαίρι σε επενδυτές που έχουν την έδρα τους στην Ε.Ε. να διενεργούν χρηματιστηριακές πράξεις σε ελβετικά χρηματιστήρια, εξαιτίας του αδιεξόδου που έχει προκύψει στη διαπραγμάτευση για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Ελβετίας.

Αν η φιλική εξαγορά της SIX εν τέλει επιτευχθεί, θα της προσφέρει μια βάση εντός της Ε.Ε., κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Άλλη μια παρατήρηση από ρεπορτάζ του Reuters είναι ότι οι εξαγορές στον κλάδο επικεντρώνονται τώρα σε μικρότερους παίκτες, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες συγχωνεύσεις θα προκαλούσαν έντονη ανησυχία για τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Euronext είχε εξαγοράσει τις εταιρείες διαχείρισης των χρηματιστηρίων του Οσλο και του Δουβλίνου.

Πάντως η αγορά προβληματίζεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι το υπερτίμημα που προσφερε η SIX ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Μάλιστα στο Bloomberg αναλυτής στην Kempen & Co εξέφρασε τις ελπίδες τους να παραμείνει η Euronext πειθαρχημένη και να μην καταθέσει προσφορά υψηλότερη από της SIX.

Η μετοχή της BME εκτοξεύτηκε αυτή την εβδομάδα από τα 25,36 ευρώ στα 35,40-35,76 ευρώ ενώ να τονίσουμε ότι είναι μια από τις λίγες εταιρείες διαχείρισης χρηματιστηρίου που δεν ανήκει σε όμιλο.


*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.