H επιστολή Ντράγκι προς Τσακαλώτο, το τηλεφώνημα Τσίπρα και ο... ανένδοτος  Δραγασάκη

H επιστολή Ντράγκι προς Τσακαλώτο, το τηλεφώνημα Τσίπρα και ο... ανένδοτος Δραγασάκη

Του Χρήστου Κώνστα

Έχει χάσει κάθε έλεγχο της κυβέρνησης του ο Αλέξης Τσίπρας. Οι κόντρες και οι καυγάδες μεταξύ των κορυφαίων υπουργών, ακούγονται μέχρι και την Φρανκφούρτη, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται κορυφαία στελέχη της Κομισιόν να επικοινωνούν απευθείας με τον Πρωθυπουργό για να διευθετούν αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Από την περασμένη Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είχε ενημερώσει εγγράφως τον Έλληνα επικεφαλής, της διαπραγματευτικής ομάδας για την β' αξιολόγηση, ότι αν δεν μειωθεί δραστικά η περίμετρος προστασίας -ειδικά στα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία- η έκθεση των θεσμών προς τους Υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup θα ήταν αρνητική.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε αμέσως με την Φρανκφούρτη και με τη βοήθεια του Γιάννη Στουρνάρα, κατέληξαν σε μια συμβιβαστική πρόταση, με το όριο των 100.000€ αντί για τα 130.000 € οφειλής που ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια.

Αμέσως μετά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τηλεφώνησε στον Γιάννη Δραγασάκη ώστε να τροποποιήσει την υπό κατάθεση τροπολογία.

Ουδείς γνωρίζει με ποιους συνεννοήθηκε ο Υπουργός Οικονομίας προτού καταθέσει την περιβόητη τροπολογία, χωρίς την αλλαγή που είχε συμφωνήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η συμπερίληψη των επαγγελματικών κόκκινων δανείων στον νέο μηχανισμό προσφέρει το απαραίτητο άλλοθι και το φύλλο συκής για να καλυφθεί ο τραγέλαφος της κατάργησης της ασυλίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Η συνέχεια είναι περίπου γνωστή:

- Ο εκπρόσωπος του Εurogroup, έστειλε το μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου με μία off the record ενημέρωση των δημοσιογράφων την περασμένη Πέμπτη, ότι «λεφτά γιοκ» στο επόμενο Eurogroup ενώ κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν που διαπιστωμένα διατηρεί καλές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου υποχρεώθηκε να τηλεφωνήσει στον Πρωθυπουργό.

Η τροπολογία άλλαξε, αλλά το κλίμα χάλασε.

- Η Φρανκφούρτη διεμήνυσε ότι θα περιμένει να δει όλες τις εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθούν την νομοθέτηση καθώς και το νέο συνολικό πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών που η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα νομοθετήσει «εν ευθέτω χρόνο».

Η επίσκεψη των κορυφαίων της Τρόικας για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης μετατέθηκε για τις αρχές Μαΐου.

Η Κομισιόν ανέλαβε -για μία ακόμη φορά- τον ρόλο του διαμεσολαβητή- ώστε η έκθεση των «θεσμών» προς τους Υπουργούς Οικονομικών του Εurogroup να μην είναι αρνητική ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των 974 εκατ. ευρώ των «μεσοπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του Χρέους» και να «μην δημιουργηθούν κακές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη ενόψει των Ευρωεκλογών»…

Οι συνάδελφοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup αμφισβητούν πλέον την αξιοπιστία του ενώ σίγουρα θα υπάρξουν Υπουργοί που εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την απροθυμία τους να καταθέσουν τα χρήματα γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους αντιπολιτεύσεις…