H ασφάλιση εγγυήσεων ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης

H ασφάλιση εγγυήσεων ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης, ήταν η δυστοκία χρηματοδότησης από την πλευρά των τραπεζών, κάτι που δυσχέρανε, ανέβαλε ή ματαίωνε αναπτυξιακά project, αλλά και τα «φέσια» από αφερέγγυους συνεργάτες, πελάτες ή συνεταίρους.

Στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης, πολλές οι επιχειρήσεις γέμισαν με «τοξικές» επισφάλειες κάθε είδους, ενώ μορφή ντόμινο πήρε ο φαύλος κύκλος μιας διαρκώς διογκούμενης «κόκκινης» πραγματικότητας για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Μέσα από αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα προέκυψαν κάποιες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης επιχειρήσεων, όπως οι ομολογιακές εκδόσεις που εισάγονται στο χρηματιστήριο, εταιρείες όπως η CNL Capital (πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Ελλάδα), αλλά και διάφορα ασφαλιστικά – χρηματοδοτικά προϊόντα.

Έτσι ήρθε στο προσκήνιο η Ασφάλιση Εγγυήσεων (Surety bonds), η οποία δίνει τη δυνατότητα στις Επιχειρήσεις να προβούν στην έκδοση Εγγυητικών Επιστολών μέσω του Προγράμματος Ασφάλισης. Πρόκειται για πρόγραμμα που εγγυάται την εκπλήρωση μιας σειράς υποχρεώσεων από συμβάσεις κατασκευών ή υπηρεσιών, μέχρι τις συνήθεις λειτουργίες Εμπορικών Επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, η Ασφάλιση Εγγυήσεων είναι στην πραγματικότητα μια τριμερής συμφωνία με την οποία το πρώτο μέρος (Εγγυητής) δεσμεύεται απέναντι στο δεύτερο μέρος (Δικαιούχο) να καλύψει την απώλεια που ενδέχεται να προκύψει από αδυναμία του τρίτου μέρους (Λήπτης Ασφάλισης) να εκτελέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της μεταξύ τους σύμβασης.

Χθες, σε εκδήλωση στην Αθήνα, η εταιρεία ΝΑΚ Katsiberis Insurance Brokers, παρουσίασε το καινοτόμο ασφαλιστικό προϊόν «Ασφάλιση Εγγυήσεων –Surety Bonds», το οποίο λειτουργεί στην ελληνική αγορά εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια.

Στελέχη της εταιρείας ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το προϊόν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων καθιστώντας το ως μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης που έρχεται να ενισχύσει την συναλλακτική τους δραστηριότητα αναφορικά με την έκδοση Εγγυητικών επιστολών από Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Αυτό που εγγυάται το προϊόν «Ασφάλιση Εγγυήσεων- Surety Bonds» είναι ότι οι επιχειρήσεις δύνανται να προβούν στην έκδοση Εγγυητικών Επιστολών από ασφαλιστικές εταιρείες για να εκπληρώσουν μια σειρά υποχρεώσεων από συμβάσεις κατασκευών ή υπηρεσιών, μέχρι τις συνήθεις λειτουργίες Εμπορικών Επιχειρήσεων. Σχεδόν οποιαδήποτε πώληση, υπηρεσία ή συμφωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω της έκδοσης Συμβολαίου Ασφάλισης Εγγύησης.

Όπως εξήγησαν χθες οι άνθρωποι της ΝΑΚ Katsiberis Insurance Brokers, το προϊόν εισήλθε στην ελληνική αγορά τον Ιανουάριο του 2017 από τη συγκεκριμένη εταιρεία και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί αιτήματα για πάνω από 400 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης. Παράλληλα, τα κεφάλαια που βρίσκονται σε «ανοιχτή» γραμμή χρηματοδότησης τώρα ανέρχονται στα 180 με 200 εκατ. ευρώ όπως εξήγησαν.

Διεθνές προϊόν εδώ και πολλά χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ασφάλιση Εγγυήσεων – Surety Bonds είναι ένα διεθνές προϊόν και μάλιστα πολύ διαδεδομένο. Παγκοσμίως το 25% - 30% των εγγυητικών επιστολών εκδίδεται από Ασφαλιστικές Εταιρείες με εγγυημένα κεφάλαια πάνω από 900 δισ. ευρώ και σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Αμερική οι εγγυήσεις από Ασφαλιστικές και από Τραπεζικά Ιδρύματα μοιράζονται την αγορά. Αντιθέτως, στην Ελλάδα οι εγγυητικές επιστολές εκδίδονται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από τις Τράπεζες.

Όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Κατσιμπέρης «το προϊόν αυτό είναι ένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων για να μπορούν να συναλλάσσονται με ασφάλεια. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να εντυπωθεί στην επιχειρηματική κουλτούρα της σύγχρονης διοίκησης.»

Για τη σημασία του broker στον κύκλο ζωής των επιχειρήσεων αναφέρθηκε η Partner της ΝΑΚ Katsiberis Όλγα Κατσιμπέρη, η οποία σημείωσε πως «ο ρόλος του ασφαλιστικού μεσίτη, είναι πραγματικά καταλυτικός στο πλαίσιο της στρατηγικής τοποθέτησης κάθε επιχείρησης που αναγνωρίζει ότι οι συναλλαγματικές τις δράσεις και κάθε εμπορική δραστηριότητα που αναπτύσσει, μπορούν να είναι επιρρεπείς στις οικονομικές επισφάλειες, ζημιές και ρίσκα».

Ο νόμος που άλλαξε

Από τον Μάιο του 2018 άλλαξε ο νόμος 4412 / 2016 και ισχύει ότι πλέον οι ασφαλιστικές εγγυήσεις μπορούν να εκδίδονται, εκτός από τις τράπεζες, και από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η ΝΑΚ Katsiberis ήταν από αυτές που πρωτοστάτησαν για να αλλάξει η προηγούμενη νομοθεσία, κάτι που έβαλε στο «παιχνίδι» και τις ασφαλιστικές εταιρείες, οδηγώντας σε πιο διευρυμένο ανταγωνισμό και μείωση των τιμών και των χρεώσεων ευρύτερα.

Γενικώς η Ελλάδα είναι μια... παρθένα αγορά, με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης (και) σ'' αυτόν τον τομέα. Βεβαίως, τα surety bonds υπήρχαν ως προϊόν στην Ελλάδα και πριν από 15 χρόνια, όμως λόγω κακής χρήσης και κάκιστης νοοτροπίας ευρύτερα, δεν είχαν την αναμενόμενη διείσδυση και την πορεία που είχαν στο εξωτερικό. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μια από τις πλέον υποασφαλισμένες χώρες στην Ευρώπη, με την ασφαλιστική συνείδηση στο ναδίρ.


Το ιστορικό της ΝΑΚ Katsiberis Insurance Brokers S.A.

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 84 χρόνια, το 1935 με κύριο αντικείμενο την ανεξάρτητη παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων. Πλέον, διοικείται από την 3η γενιά της οικογένειας και έχει καταστεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεσιτών ασφαλίσεων στην Ελλάδα, καθώς και μια από τις δέκα πιο κερδοφόρες, διατηρώντας ένα σημαντικό πελατολόγιο.

Εξειδικεύεται σε οκτώ κλάδους, έχει 120 εταιρικούς πελάτες, 3.500 ασφαλισμένους ομαδικών συμβολαίων, είναι VIP Συνεργάτης πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιρειών και επίσημο μέλος της διεθνούς ένωσης GREDEA. Το 1989 άρχισε να εξειδικεύεται στον τομέα των ενεργειακών έργων με την ανάληψη των πρώτων μεγάλων τεχνικών έργων, μεταξύ 2000 και 2004 συμμετείχε στην ασφάλιση των μεγαλύτερων έργων υποδομών στην Ελλάδα, έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ασφαλίστρων της αγοράς.

Από το 2008 βρίσκεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων μεσιτών πιστώσεων στην Ελλάδα, αποτελώντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο συνεργάτη της ATRTADIUS NV, ενώ από το 2012 έχει αποκλειστική συνεργασία για την Ελλάδα και την Κύπρο με το διεθνές δίκτυο μεσιτών πιστώσεων GREDEA.

Η ΝΑΚ Katsiberis Insurance Brokers παρέχει ευρύτερες ασφαλιστικές υπηρεσίες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως Εμπόριο, Κατασκευές, Ενέργεια, Τουρισμός, Υπηρεσίες και Ιχθυοκαλλιέργειες (όπου έχει περίπου το 50% του μεριδίου της αγοράς). Εσχάτως μπαίνει – σταδιακά – και στο cyber security, δηλαδή στην ασφάλεια διαδικτύου.

Διατηρεί καλό δίκτυο στρατηγικών συνεργατών με μεγάλες πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες όπως Generali, AIG, Interamerican, AXA, Ergo, Allianz κ.α. ενώ είναι πιστοποιημένη με το πρότυπο ISO 9001:2015.