H Goldman Sachs προειδοποιεί: Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να έχει φτάσει ήδη σε τέλμα

H Goldman Sachs προειδοποιεί: Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να έχει φτάσει ήδη σε τέλμα

«Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να έχει ήδη πιάσει πάτο», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Group Inc, Jan Hatzius, με την τράπεζα να «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Η ανάπτυξη μπορεί να παραμένει ήπια, ωστόσο, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας, ο δείκτης δραστηριότητας της Goldman για τον Φεβρουάριο είναι σε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σε σχέση με τα καθοδικά αναθεωρημένα στοιχεία του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

«Παρά το τέλμα, εμφανίζονται κάποια φωτεινά σημεία, τα οποία ίσως καταδεικνύουν πως η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει και πάλι να ανακάμπτει», εκτιμά ο ίδιος στη συνέχεια, αφήνοντας ένα παραθυράκι αισιοδοξίας.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των αγορών η Goldman Sachs εμφανίζεται αισιόδοξη ως προς τον κίνδυνο στοιχείων του ενεργητικού, αναμένει ν'' αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων, διατηρεί μια bearish τάση για το δολάριο λόγω και της ανοδικής τακτικής της Fed αλλά και της εκτίμησης για άνοδο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Επίσης, είναι συγκρατημένα αισιόδοξη σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου για τους επόμενους 2-3 μήνες.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η πρόβλεψη της GS για τις ευρωπαϊκές αγορές. «Η Ιταλία έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση, η Γερμανία βρίσκεται κοντά, ενώ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης».

Τέλος, ορισμένα στελέχη παραμένουν επιφυλακτικά. Ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, έκανε λόγο για έναν αυξανόμενο αριθμό ενδεχόμενων εμποδίων στην οικονομία που οδήγησε την εταιρία του στην καταγραφή κερδών ρεκόρ την περσινή χρονιά.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για μια ύφεση«, δήλωσε ο Ντάιμον. «Δεν προβλέπουμε ύφεση. Απλώς επισημαίνουμε ότι είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι ως προς τους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας».