H GSK αποσύρει προσφορά 20 δισ. δολαρίων για την απόκτηση σκευασμάτων της Pfizer

H GSK αποσύρει προσφορά 20 δισ. δολαρίων για την απόκτηση σκευασμάτων της Pfizer

Από την κούρσα για την απόκτηση των καταναλωτικών δραστηριοτήτων υγείας της Pfizer αποχώρησε και η βρετανική GlaxoSmithKline, διακινδυνεύοντας μια συμφωνία που μπορούσε να αποφέρει στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έως και 20 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι σαφές αν υπάρχουν και άλλες προσφορές για τις δραστηριότητες της Pfizer, στις οποίες περιλαμβάνεται το παυσίπονο Advil και οι βιταμίνες Centrum, καθώς η προθεσμία για δεσμευτικές προσφορές λήγει αυτή την εβδομάδα.

Η GSK, η οποία αποσύρθηκε σήμερα Παρασκευή, μέχρι πρότινος θεωρούνταν φαβορί, έπειτα από την αποχώρηση της Reckitt Benckiser αργά το βράδυ της Τετάρτης. Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο είχε τεθεί εκτός μάχης και η Johnson & Johnson. 

Η διευθύνουσα σύμβουλος της GSK, Emma Walmsley, δήλωσε: «Ενώ θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τις ευκαιρίες που μπορούν να επιταχύνουν τη στρατηγική μας, αυτές θα πρέπει να πληρούν τα κριτήριά μας και να μην θέτουν σε κίνδυνο τις προτεραιότητές μας στην κατανομή κεφαλαίου». 

Η Pfizer συνεχίζει να αξιολογεί τις εναλλακτικές της όπως ένα spin-off, μια πώληση ή άλλη συναλλαγή, με έναν από τους εκπροσώπους της εταιρείας να δηλώνει ότι «δεν έχουμε λάβει ακόμη κάποια απόφαση, όμως θα το κάνουμε μέσα στο 2018». 

Φωτογραφία: ΑΡ