H Fluxys εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης μειοψηφικού πακέτου της ΔΕΣΦΑ

H Fluxys εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης μειοψηφικού πακέτου της ΔΕΣΦΑ

Στις εξελίξεις στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της βελγικής κοινοπραξίας Fluxys γι' αυτήν, αναφέρεται η βελγική εφημεριδα De Tijd σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Fluxys λαμβάνει χρήματα από την Ευρώπη για τα ελληνικά της σχέδια».

Σημειώνεται ειδικότερα, ότι το ταμείο υποδομών Marguerite που τελεί υπό την χορηγία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι έτοιμο να συνδράμει οικονομικά τις προσπάθειες της βελγικής κοινοπραξίας Fluxys να αποκτήσει μερίδιο στην ΔΕΣΦΑ. Η τελευταία, διευκρινίζει, κατέχει σπουδαία γεωστρατηγική θέση και μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο ενός διαμετακομιστικού κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Μέση Ανατολή και την Κασπία προς τις χώρες της Ευρώπης. Επισημαίνεται πως αυτή την στιγμή η Fluxys εξετάζει ενδελεχώς τα βιβλία της ΔΕΣΦΑ προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση αναφορικά με το κατά πόσον επιθυμεί την εμπλοκή της στην ΔΕΣΦΑ μέσω της απόκτησης ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Όπως αναφέρεται, οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αν και βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια, υπογραμμίζει η εφημερίδα. Και τούτο διότι ενώ η εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν Socar υπέβαλε προσφορά 400 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά ενός πλειοψηφικού πακέτου 66% της εταιρείας, δεν έλαβε τελικά το πράσινο φως από την Κομισιόν, η οποία εκτίμησε ότι το όλο εγχείρημα προσκρούει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία στο βαθμό που σηματοδοτεί κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά φυσικού αερίου. Για τον λόγο αυτό, συμπληρώνει η εφημερίδα, γίνονται προσπάθειες να βρεθεί μια λύση όπου η Fluxys θα αποκτήσει ένα μειοψηφικό πακέτο, με το υπόλοιπο 17% που είναι διαθέσιμο, να διεκδικείται από την βελγική κοινοπραξία Fluxys και την ιταλική Snam.

Αξιοσημείωτο πάντως χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα το γεγονός ότι η ίδια η Fluxys δεν σκοπεύει να επενδύσει στην ΔΕΣΦΑ λόγω του βέτο από την πλευρά του καναδικού μεγαλομέτοχου, Caisse de depot et placement du Quebec. Από την άλλη μεριά, όπως σημειώνεται, οι βέλγοι μέτοχοι της κοινοπραξίας ενδιαφέρονται να εμπλακούν στο εγχείρημα αγοράς μεριδίου της ΔΕΣΦΑ, μεταξύ άλλων επειδή η Fluxys συμμετέχει ήδη στην κατασκευή του αγωγού TAP που διασχίζει την Ελλάδα.

Κατά τη βελγική εφημερίδα, το σχήμα που δείχνει να προκρίνει η Fluxys είναι αυτό της δημιουργίας ενός σχήματος όπου θα συμμετέχουν οι βέλγοι μέτοχοί της, δηλαδή η επενδυτική εταιρεία FPIM από κοινού με την εταιρεία συμμετοχών Publigas. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Fluxys θα έχει την υποστήριξη και της Marguerite, η οποία διαθέτει κεφάλαια ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται αφενός από κονδύλια της Κομισιόν και αφετέρου από κεφάλαια της ΕΤΕ και επενδυτικών/ασφαλιστικών ταμείων από μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ