Goldman Sachs: Ευάλωτες οι ελληνικές τράπεζες σε πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις

Goldman Sachs: Ευάλωτες οι ελληνικές τράπεζες σε πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σαν να περιγράφει τον πανικό που επικράτησε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στις συναλλαγές της Τετάρτης, η Goldman Sachs αναφέρει σε χθεσινή της έκθεση ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιορισμένη ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών, από αναταράξεις πολιτικής και οικονομικής φύσης που προκαλούνται είτε από εγχώριους παράγοντες είτε από εξωτερικούς.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs παραθέτουν τις εντυπώσεις τους από τις συναντήσεις που είχαν με τραπεζικά στελέχη και πολιτικούς παράγοντες στην Αθήνα, κατά την επίσκεψή τους στις 27-28 Σεπτεμβρίου. Στέκονται ιδιαίτερα στους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων στο 15%-25% έως το τέλος του 2021, με ώθηση από το ισχυρό οικονομικό momentum και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς NPEs και του χαμηλότερου ποσοστού δανείων που «κοκκινίζουν» λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Ακολουθούν τα θετικά και τα αρνητικά σημεία που «βλέπει» για τον τραπεζικό κλάδο η Goldman.

ΘΕΤΙΚΑ

1.Μακροοικονομικές συνθήκες: Ισχυρό μακροοικονομικό momentum ωθούμενο από την εξωτερική ζήτηση και ειδικότερα τον τουρισμό.

2.Ανάκαμψη του real estate: Οι τιμές των αστικών ακινήτων ξαναβρίσκονται σε θετικό έδαφος (+1% προβλέπεται το 2018) για πρώτη φορά στη δεκαετία, ωθούμενες από την ισχυρή ζήτηση από ξένους και την περιορισμένη προσφορά.

3.Βελτίωση δημόσιων οικονομικών: Βελτίωση στο ρίσκο χρεοκοπίας, καθώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι της κυβέρνησης (41 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ) καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια.

4.Φιλόδοξοι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια: Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν το ποσοστό των NPEs στο 15%-25% έως το 2021, που συνεπάγεται πτώση 50% σε τρία χρόνια.

5.Βελτίωση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές: Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αποτελούν σημαντικό μέρος των NPEs, που εκτιμάται στο 15%-20% στις μεγάλες επιχειρήσεις και πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερο στα στεγαστικά, δεδομένου του νομικού λαβύρινθου με τις κατασχέσεις. Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο, ενώ το ποσοστό των NPEs θα μειωθεί ακόμη περισσότερο όταν υποχωρήσει περαιτέρω η ανεργία.

6.Εξομαλύνονται οι χρηματοδοτικές συνθήκες: Εκτιμάται ότι ο κλάδος θα απεξαρτηθεί πλήρως από τον ELA το αργότερο μέσα στο α'' τρίμηνο του 2019 και να ωφεληθεί περαιτέρω από την επιστροφή καταθέσεων. Στο πεδίο των καταθέσεων, ο κλάδος έχει ωφεληθεί από τις καταθέσεις του δημοσίου λόγω της τελευταίας εκταμίευσης του προγράμματος διάσωσης.

7.Δάνεια: Παρά την αδύναμη «υγιή» ζήτηση, οι τράπεζες αναμένουν ότι η αύξηση των επιχειρηματικών χορηγήσεων θα αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στη λιανική, με αποτέλεσμα να δούμε πιστωτική επέκταση από το 2019.

8.Προμήθειες: Η σταδιακή απόσυρση των capital controls είναι θετική, όπως και η πιστωτική επέκταση που αναμένεται για το 2019.

9:Δάνεια που «κοκκινίζουν» εκ νέου: Υπήρξαν ανησυχίες στο β'' τρίμηνο για τον μεγάλο αριθμό δανείων που κοκκινίζουν εκ νέου καθώς σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα δάνεια που «θεραπεύονται». Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι έχουν αλλάξει τις πολιτικές και τις πλατφόρμες αναδιάρθρωσης και πλέον προσφέρουν πιο βιώσιμες λύσεις.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

1.Μάκρο: Η Goldman επισημαίνει ότι η ανάκαμψη μόλις ξεκίνησε, με το ΑΕΠ να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% το 2018 για πρώτη φορά από το 2008 και ότι το momentum ακόμη δεν είναι εφάμιλλο με άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας.

2.NPEs: Παρά το γεγονός ότι οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων είναι φιλόδοξοι, το ποσοστό τους επί του συνόλου θα παραμείνει για πολύ ακόμη σε υψηλά επίπεδα, πολλαπλάσιο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

3.MREL: Οι συζητήσεις με το SRB για τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων (MREL) δεν έχουν ξεκινήσει και οι τράπεζες δεν αναμένουν να ξεκινήσουν μέχρι η κυβέρνηση να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

4.Καθαρά έσοδα από τόκους: Οι τόκοι που προέρχονται από τα NPEs αντιστοιχούν σε 25% (ΕΤΕ) έως 45% (Πειραιώς) του συνολικού NII λόγω του υψηλού ποσοστού NPEs. Ενώ κάτι τέτοιο είναι σύμφωνο με το IFRS9, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι χαμηλότερης ποιότητας δεδομένων των κινδύνων που σχετίζονται με την ανάκαμψη.

5.Καθαρό περιθώριο επιτοκίου: Είναι ένα πεδίο που θα δεχθεί πιέσεις παρά την έλλειψη «έντονου ανταγωνισμού».