Goldman Sachs κατηγορείται για πρακτικές - σκάνδαλο στη Λιβύη

Goldman Sachs κατηγορείται για πρακτικές - σκάνδαλο στη Λιβύη

Σύμφωνα με κατάθεση στο Ανώτατο Δκαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, η Goldman Sachs πλήρωσε για εκδιδόμενες γυναίκες, για επαγγελματικά ταξίδια και ξενοδοχεία πέντε αστέρων, επιχειρώντας να κερδίσει συμφωνίες από την Επενδυτική Αρχή της Λιβύης (Libyan Investment Authority - LIA), όπως μετέδωσε ο Guardian. 

Οι κατηγορίες κατατέθηκαν στην εκδίκαση της αγωγής ύψους 1,2 δισ. δολαρίων κατά της αμερικανικής τράπεζας από το ταμείο που είχε συσταθεί από τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Συγκεκριμένα, ο Roger Masefield, Σύμβουλος της Βασίλισσας (Queen''s Counsel  - ανώτατος νομικός τίτλος στην βρετανική κοινοπολοτεία) για τη LIA, κατέθεσε για το ιστορικό εννέα συναλλαγών που εκτέλεσε η Goldman Sachs για το Λιβυκό ταμείο κρατικών επενδύσεων, μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου του 2008. Σύμφωνα με τον κ. Masefield, όταν προέκυψαν οι απώλειες για το ταμείο, ένας Λιβύος αξιωματούχος περιέγραψε την Goldman ως «τράπεζα της μαφίας» .

Τη στιγμή που η LIA έχασε σχεδόν όλες τις επενδύσεις της στις συγκεκριμένες συναλλαγές, η Goldman Sachs είχε κέρδη άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, κατέθεσε ο R. Masefield.

Όπως είπε στο δικαστήριο, η LIA αισθάνθηκε ότι προδόθηκε καθώς οι συναλλαγές απέφεραν υπερβολικά κέρδη για την Goldman και ήταν ακατάλληλες για την ίδια.

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από την LIA, αναφέρεται η Goldman Sachs να περιγράφει το κρατικό επενδυτικό ταμείο «μηδενικό επιπέδου» οικονομικής εκλέπτυνσης και παραλληλίζει τη διαδικασία σαν κάποιον που «παραδίδει ένα γήπεδο από σύνθετα δάνεια σε κάποιον που ζει στη μέση της ερήμου με καμήλες».

Ο Roger Masefield είπε στο δικαστήριο ότι ένα πρώην στέλεχος της Goldman - o Youseff Kabbaj - είχε εντολή να «μείνει αρκετά στην Τρίπολη. Είναι σημαντικό να μείνεις υπέρ-κοντά στους πελάτες σε καθημερινή βάση. Δίδαξέ τους, εκπαίδευσέ τους, δείπνησε μαζί τους».

Όπως υποστήριξε η LIA, η Goldman είχε καταβάλει 36.000 δολάρια στον Haitem Zarti, αδελφό του Mustafa Zarti, πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της LIA, προκειμένου να επηρεάσει τις αποφάσεις του επενδυτικού ταμείου.

Σύμφωνα με το βασικό επιχείρημα που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο από την LIA: «Ο κ. Kabbaj πήρε σε αρκετές περιστάσεις τον Haitem Zarti για διακοπές στο Μαρόκο. Ο κ. Kabbaj τον πήρε επίσης στο Ντουμπάι για ένα συνέδριο, με εισιτήρια business class και διαμονή πέντε αστέρων που κάλυψε η Goldman Sachs. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, ο κ. Kabbaj προχώρησε τόσο ώστε να εξασφαλίσει δύο ιερόδουλες για να τους διασκεδάσουν το ένα βράδυ».

Η LIA υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρακτική «υπήρξε και ενδέχεται να εξακολουθεί να είναι αντικείμενο έρευνας» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της είπε ότι δεν πιστεύει πως η πρακτική επηρέασε την απόφαση της LIA να αρχίσει τις συναλλαγές. «Οι ισχυρισμοί δεν έχουν αξία και θα συνεχίσουμε να τους αντικρούουμε», ανέφερε.

Εννέα συναλλαγές - με τις τράπεζες Citigroup, Santander, UniCredit, τη γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, την ENI και τη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz - αποτελούν αντικείμενο της υπόθεσης.

Η LIA υποστήριξε ότι η υπόθεση συνιστά «κατάχρησης εμπιστοσύνης, κατάχρηση επιρροής και μη λογικής διαπραγμάτευσης». Η εξέταση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζεται.