Globo Plc: Τίτλοι Τέλους, διαγράφεται από 1η Δεκεμβρίου από το AIM

Globo Plc: Τίτλοι Τέλους, διαγράφεται από 1η Δεκεμβρίου από το AIM

Τίτλοι τέλους για την Globo Plc, από 1η Δεκεμβρίου καθώς, οι διορισμένοι διαχειριστές της εταιρείας θα προχωρήσουν στην ακύρωση των μετοχών της εταιρείας πληροφορικής, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι διαχειριστές της εταιρείας, σε έγγραφό της προς το χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου, η προτεινόμενη ακύρωση των μετοχών πρέπει να γίνει την 1η Δεκεμβρίου 2015 και  οι μέτοχοι δεν θα πρέπει να αναμένουν καμία επιστροφή από τις μετοχές που θα ακυρωθούν.

 «Η Κοινή Διοίκηση δεν αναμένει να υπάρξει οποιαδήποτε επιστροφή από τη διαχείριση για τους μετόχους της Globo Plc και, για τον λόγο αυτό, θεωρείται ενδεδειγμένη λύση η ακύρωση των μετοχών».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον βρετανικό πτωχευτικό κώδικα, οι διαχειριστές της εταιρείας, μέσα σε οκτώ εβδομάδες από τον διορισμό τους πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις τους, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμός των διαχειριστών έγινε στις 3 Νοεμβρίου 2015.

Ως διαχειριστές της επιχείρησης ορίστηκαν τρία στελέχη της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας FTI Consulting, τα οποία πλέον συνιστούν και την Κοινή Διοίκηση (Joint Administration) της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις σχετικές εξελίξεις είχε αναφερθεί πρόσφατα το liberal.gr.

Βασικοί μέτοχοι της Globo Plc, είναι οι: Hargreaves Lansdown Asset Mgt με 6,67%, Forum Venture Capital GmbH με 6%, TD Direct Investing με 5,50%, Forum European Smallcaps GmbH με 5% και Barclays Wealth με 4,70%. Τέλος, ο μέχρι πρότινος βασικός μέτοχος και ιδρυτής της εταιρείας Κωστής Παπαδημητρακόπουλος κατέχει το 7,42% της εταιρείας, καθώς προχώρησε όπως έχει ήδη σημειώσει το Liberal σε προηγούμενο άρθρο στην πώληση των 2/3 των μετοχών που κατείχε μόλις λίγα 24ωρα πριν την δημοσιοποίηση του σκανδάλου και ακολουθήσει η αναστολή της μετοχής.

Όλα ξεκίνησαν όταν το fund Quintessential Capital Management, το οποίο εξειδικεύεται στο λεγόμενο «short-selling», δηλαδή επιδιώκει κερδοφορία από συναλλαγές με μετοχές που βρίσκονται σε καθοδική πορεία και είχε ανοιχτές θέσεις στις μετοχές της Globo, δημοσιοποίησε έκθεση 39 σελίδων που υποστηρίζει ότι η εταιρεία πορεύθηκε με ψέματα, πλαστές τιμολογήσεις, ανύπαρκτους συνεργάτες και μεθοδεύσεις για να παρουσιάζει υψηλό κύκλο εργασιών προκειμένου κάποια στιγμή να εισέλθει στο τεχνολογικό χρηματιστήριο των ΗΠΑ, Nasdaq.

Η Quintessential Capital Management σημείωνε ότι η Globo κατά συρροή διόγκωνε  τα έσοδα και τα κέρδη της μέσα από εικονικές πωλήσεις σε εταιρείες-κελύφη που δημιούργησε και ελέγχει η ίδια και οι οποίες παρουσιάζονται ως πελάτες. Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι προκειμένου να δικαιολογηθεί η δυσανάλογη σχέση εσόδων και ταμειακών ροών, άλλες εταιρείες-κελύφη παρουσιάζονταν  ως προμηθευτές της Globo, δημιουργώντας πλασματικά έξοδα, μέρος των οποίων μάλιστα κεφαλαιοποιούνται.

Συμπέρασμα της Quintessential Capital Management ήταν ότι η Globo στηρίχθηκε σε πλαστές οικονομικές καταστάσεις για να εκδίδει μετοχές, να εξασφαλίζει δάνεια και να χρηματοδοτεί την εξαγορά νόμιμων επιχειρήσεων, με στόχο να συσκοτίσει το «δόλιο» τμήμα των εργασιών της και να βάλει τις μετοχές της στο ταμπλό του Nasdaq.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική εταιρεία Globo Technologies στην οποία συμμετέχει η βρετανική Globo, έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια έργα άνω των 17  εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ δύο επενδύσεις της έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

Αντιόπη Σχοινά