Glass Lewis: Σύσταση υπερψήφισης του σχεδίου Καλλιτσάντση για αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ

Glass Lewis: Σύσταση υπερψήφισης του σχεδίου Καλλιτσάντση για αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σύσταση προς τους πελάτες της, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται μεγάλα ξένα funds, να υπερψηφίσουν τo σχέδιο της πλευράς Καλλιτσάντση, για αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ, καθαίρεση της σημερινής διοίκησης και εκλογή νέας διοικητικής ομάδας, εξέδωσε η Glass Lewis, ένας από τους κορυφαίους οίκους διεθνώς στον κλάδο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ενόψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης της προσεχούς Τετάρτης 25ης Ιουλίου, η αμερικανική εταιρεία, καλεί, μέσω ειδικής έκθεσης, τους πελάτες της, να υπερψηφίσουν τις προτάσεις της πλευράς Καλλιτσάντση, και να καταψηφίσουν εκείνες της πλευράς Μπόμπολα για να αποκαταστήσει η Ελλάκτωρ το τρωθέν της κύρος και να «επιστρέψει» σε βιώσιμη κερδοφορία.

Επιχειρηματολογώντας για τους λόγους που την οδήγησαν στη θετική αυτή σύσταση - τη δεύτερη συνεχόμενη- προς τη πρωτοβουλία «Change4Ellaktor», η εταιρεία χαρακτηρίζει πιο «συνεκτικό και λογικό» από εκείνο της πλευράς Μπόμπολα, το στρατηγικό σχέδιο της πλευράς Καλλιτσάντση.

Εκείνου δηλαδή που είχε δημοσιευτεί στα μέσα Ιουνίου, και περιέγραφε πως ο ιστορικός κατασκευαστικός όμιλος, η κεφαλαιοποίηση του οποίου, έχει κατακρημνιστεί από τα 758 εκατ. ευρώ το 2008, στα 375 εκατ. ευρώ σήμερα, μπορεί να εξυγιανθεί, μέσα από δυο φάσεις. Καταρχήν μέσα από ενδυνάμωση της εταιρικής του διακυβέρνησης, και αφετέρου μέσα από την κατάρτιση ενός νέου business plan, που αφενός θα δίνει έμφαση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων, και τη μεγιστοποίηση αξίας των assets στο real estate, αφετέρου θα αναμορφώνει εκ βάθρων την δραστηριότητα των κατασκευών. Και θα την αναπροσανατολίζει από τον σημερινό στόχο που αποσκοπεί απλά και μόνο στην αύξηση του ανεκτέλεστου, προς έργα με καλύτερη ορατότητα, προς τις ανεπτυγμένες χώρες, και σε project υψηλής τεχνογνωσίας, από σήραγγες, μετρό και βιολογικούς καθαρισμούς, έως κτίρια υψηλών προδιαγραφών και facility managment.

Της έκθεσης της Glass Lewis προηγήθηκε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση, σύγκριση τόσο των προσώπων που έχει προτείνει κάθε μια από τις δύο πλευρές για το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ, όσο και των στρατηγικών τους πλάνων για την έξοδο από τη σοβούσα κρίση.

«Βλέπουμε λίγες λεπτομέρειες ή πειστικούς λόγους για να υποστηρίξουμε την πρόταση των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα για παραμονή της εταιρείας στον παρόντα δρόμο, με εστίαση στην κατασκευή, τις παραχωρήσεις και το περιβάλλον και απομάκρυνση της κερδοφόρου δραστηριότητας των αιολικών, ως μέσου για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της που υποαποδίδουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Glass Lewis.

Ψήφο εμπιστοσύνης

Στον αντίποδα ο αμερικανικός οίκος, παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στο πλάνο της πλευράς Καλλιτσάντση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ πιο λεπτομερή και πειστική ανάλυση από εκείνο της πλευράς Μπόμπολα.

«Πιστεύουμε πως οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν παρουσιάσει μια πολύ πιο λεπτομερή και πειστική ανάλυση για το εναλλακτικό σχέδιό τους, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για κάθε έναν από τους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας», σημειώνει η έκθεση. Και σχολιάζοντας ένα προς ένα τα βασικά κεφάλαια της πρωτοβουλίας «Change4Ellaktor», κάνει λόγο για «εστίαση στα δυνατά σημεία της κατασκευής αλλά χωρίς να δίνεται προτεραιότητα στο ανεκτέλεστο έναντι της κερδοφορίας, κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στις παραχωρήσεις, αναζητώντας ευκαιρίες συγχωνεύσεων, συνέχιση της αποκόμισης ωφελειών από τις σταθερές και προβλέψιμες ταμειακές ροές των αιολικών, μαζί με την αναζήτηση συνεργειών και την καλύτερη διάρθρωση της κοστολογικής και κεφαλαιακής βάση σε όλο τον όμιλο». Κατά τη γνώμη του ξένου συμβουλευτικοί οίκου, «το επιχειρηματικό πλάνο των διαφωνούντων (σ.σ. αδερφών Καλλιτσάντση) είναι πιο συνεκτικό και λογικό για την εταιρεία σε αυτή τη φάση». 

Αντίδραση υπό πίεση, παρά από πρωτοβουλία

Της έκθεσης της Glass Lewis είχαν προηγηθεί στις 21 Ιουνίου δύο διαφορετικές teleconferances. Η μία με εκπροσώπους της πλευράς Μπόμπολα, και η άλλη με τη πλευρά Καλλιτσάντση, όπου αμφότεροι εξέθεσαν τα επιχειρήματα για τις προτάσεις τους ως προς την αλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Και παρ' ότι, όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος, έχει λάβει υπόψιν του τις παραιτήσεις στις 9 Ιουλίου τριών μελών του Δ.Σ. (των Μ. Μπόμπολα, Δ. Χατζηγρηγοριάδη, Γ. Τζιβέλη, που αντικαταστάθηκαν από τους Χ. Γκλαβάνη, Μ. Ραχωβίδη, Π. Ιπλιξιάν), εντούτοις επιμένει στην άποψη πως το παρών Δ.Σ. πρέπει να καθαιρεθεί.

Και αυτό, καθώς η αμερικανική εταιρεία, εκφράζει, όπως αναφέρει στην έκθεσή της, αμφιβολίες για το βαθμό δέσμευσης της πλευράς Μπόμπολα στις μεταρρυθμίσεις. Κατά την Glass Lewis, η πλευρά Μπόμπολα, τις αντιμετωπίζει περισσότερο ως μια υπό πίεση αντίδραση, παρά ως μια πραγματική πρωτοβουλία με στόχο την αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ, προκειμένου αυτή να εξυγιανθεί και να «γυρίσει» σε βιώσιμη κερδοφορία.

«Κατά την άποψή μας αν και οι πρόσφατες αλλαγές στο Δ.Σ. της εταιρείας δείχνουν ότι αναγνωρίζεται από τα εναπομείναντα μέλη, η ανάγκη για σημαντική βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και της οργανωτικής δομής στην Ελλάκτωρ, θεωρούμε πως οι προτάσεις της εταιρείας για τις αλλαγές στο Δ.Σ. έρχονται περισσότερο ως απάντηση στην καμπάνια των διαφωνούντων (σ.σ.: εννοεί τους αδερφούς Καλλιτσάντση), παρά προερχόμενες από πραγματική δέσμευση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων σε επίπεδο διακυβέρνησης και οργανωτικής δομής, που έχουν επιδράσει αρνητικά στην επιχειρησιακή και οικονομική απόδοση της», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Σκεπτικισμός για το σημερινό Δ.Σ.

Και στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνει ότι «αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό την επιμέλεια με την οποία αξιολογήθηκαν και επιλέχθηκαν από τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. τα νέα μέλη που θα πρέπει να έχουν την εμπειρία και τις ικανότητες για να υλοποιήσουν ένα ουσιαστικό πλάνο αναδιάρθρωσης με στόχο να πάει η εταιρεία μπροστά, λαμβάνοντας υπόψη και το σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτή φέρεται να ανέπτυξε το πλάνο της και να υλοποίησε σημαντικές αλλαγές».

Στην ουσία, το μήνυμα της αμερικανικής εταιρείας είναι ότι δεν δείχνει να έχει πειστεί πως τα μέλη που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στο Δ.Σ. της Ελλάκτωρ έχουν την ικανότητα και προοπτική να την βγάλουν από την κρίση διαρκείας των τελευταίων ετών. «Τείνουμε να θεωρούμε το προτεινόμενο από τους διαφωνούντες (σ.σ. αδερφούς Καλλιτσάντση) διοικητικό συμβούλιο, συνολικά ανώτερο και πιο προσεκτικά επιλεγμένο, συνδυάζοντας καλύτερη εμπειρία και προοπτικές για την εταιρεία στην παρούσα φάση», τονίζει η Glass Lewis.

Συνοψίζοντας η αμερικανική εταιρεία, συστήνει στους μετόχους της Ελλάκτωρ την υπερψήφιση την προσεχή Τετάρτη της πρότασης Καλλιτσάντση. «Παρά τις πρόσφατες αλλαγές από την εταιρεία στο διοικητικό της συμβούλιο και παρά το πλάνο της για την επόμενη ημέρα, που κατά τη γνώμη μας έρχεται περισσότερο ως απάντηση στους διαφωνούντες και είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από αυτό των τελευταίων, πιστεύουμε ότι οι μέτοχοι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την καμπάνια των διαφωνούντων (σ.σ. αδερφών Καλλιτσάντση) για αλλαγή στην Ελλάκτωρ», καταλήγει η Glass Lewis.

Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Glass Lewis αποτελεί μία από τις κορυφαίες σε διεθνές επίπεδο ανεξάρτητες εταιρείες παροχής υπηρεσιών εταιρικής διακυβέρνησης, συμβουλεύοντας μετόχους και επενδυτές ως προς τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενδιαφέροντος τους. Εταιρείες σαν τη Glass Lewis παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε επιχειρήσεις και πριν από γενικές συνελεύσεις εκδίδουν προτάσεις ψηφοφορίας στους πελάτες τους υπέρ ή κατά, ανά θέμα της ημερήσιας διάταξης που έχει ανακοινωθεί.