Folli Follie: Ύστατες κινήσεις προστασίας χωρίς σχέδιο

Folli Follie: Ύστατες κινήσεις προστασίας χωρίς σχέδιο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με επιστράτευση των εργαζομένων, εξαίρεση των τραπεζών από την προστασία, αλλά και – έγγραφη – δέσμευση αποχώρησης του CEO Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, η Folli Follie διεκδίκησε χθες – και κατά τα φαινόμενα θα λάβει – ένα ακόμη δίμηνο προστασίας από τους πιστωτές, για να μην οδηγηθεί σε άτακτη κατάρρευση.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είτε σήμερα, είτε τη Δευτέρα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών θα δώσει ένα ακόμη δίμηνο παράτασης στην προστασία, δεδομένου ότι προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν όλα τα συμφραζόμενα, αλλά κυρίως αυτό επιτάσσει και η... δικαιοσύνη για το ποιο αδύναμο – και χωρίς ευθύνες – τμήμα αυτής της ιστορίας, τους εργαζομένους.

Το δικαστήριο αναμένει σήμερα το πρωί κάποια επιπλέον έγγραφα απ'' όλες τις πλευρές, ενώ η απόφαση θα βγει είτε σήμερα το μεσημέρι, είτε τη Δευτέρα.

Συγκριτικά με την προηγούμενη εκδίκαση στις 12 Σεπτεμβρίου, πλέον η πλευρά της Folli Follli... σύρθηκε – εκ των πραγμάτων – σε αλλαγές στις διεκδικήσεις, καθώς τότε οι δικηγόροι της ζητούσαν να προστατευτεί και η συμμετοχή της εταιρείας στα Αττικά Πολυκαταστήματα (35,9%), ενώ χθες οι τράπεζες εξαιρέθηκαν από απόφαση προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να βγάλουν άμεσα σε πλειστηριασμό αυτή τη συμμετοχή – φιλέτο του ομίλου Folli Follie.

Κεντρικό ατού στην επιχειρηματολογία των δικηγόρων της εταιρείας ήταν ότι είχε στο «πλευρό» της τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, αλλά και το 53,6% των ομολογιούχων. Σύμφωνα με το δικόγραφο που κατατέθηκε, η αίτηση υπογράφεται σχεδόν από 400 εργαζομένους, ενώ συμφωνούν και οι περίπου 1.300 συνολικά, καθώς είναι ο μόνος δρόμος να προστατεύσουν την εργασία τους.

Μάλιστα, όπως ακριβώς έγινε και στις 12 Σεπτεμβρίου, οι δικηγόροι της Folli Follie υποστήριξαν πως αν δεν δοθεί (νέα) προστασία από τους πιστωτές, τότε η εταιρεία θα οδηγηθεί σύντομα σε πτώχευση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Από την πλευρά των ομολογιούχων, «κλειδί» και απαράβατος όρος ώστε να συναινέσουν σε μια νέα παράταση της περιόδου προστασίας ήταν η δέσμευση αποχώρησης από τη διοίκηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο οποίος αναγκάστηκε να δεσμευτεί εγγράφως για την αποχώρησή του έως το τέλος του ''18, δεδομένου ότι η κατάσταση κοντεύει στο καταστεί οριακή.

Κερδίζει χρόνο χωρίς σχέδιο

Είναι σαφές ότι η εταιρεία – ενώ η δαμόκλειος σπάθη της έλλειψης ρευστότητας πλησιάζει- «παίζει» τα τελευταία χαρτιά και τις τελευταίες (νομικές) άμυνες στην προσπάθεια να καθυστερήσει τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων από πιστωτές και ομολογιούχους.

Πρόκειται για τις ύστατες κινήσεις προστασίας μέσω των δικαστηρίων, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει το γαϊτανάκι των διεκδικήσεων, που οδηγεί όλο και πιο κοντά προς την άτακτη κατάρρευση την εταιρεία.

Αυτό που κάνει η εταιρεία είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και τίποτα άλλο. Όπως ακριβώς και στο προηγούμενο δικαστήριο στις 12 Σεπτεμβρίου, δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο και κανένα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο πλάνο αναδιάρθρωσης που να μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της λειτουργίας και της μεταστροφής σε μια βιώσιμη τροχιά.

Θυμίζουμε πως ένα από τα επιχειρήματα στο δικαστήριο της 12ης Σεπτεμβρίου ήταν ότι «υπάρχει συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο για τα Αττικά Πολυκαταστήματα, όσο και για όλο τον όμιλο». Τότε, οι δικηγόροι αλλά και ένα μέλος του δ.σ. της εταιρείας είχαν δηλώσει ότι υπάρχουν προχωρημένο ενδιαφέρον από επενδυτή τόσο για το 35,9% της Αττικά Πολυκαταστήματα «όσο και για όλο τον όμιλο»! Μάλιστα, τότε είχε γίνει και λόγος για... δεσμευτικό ενδιαφέρον, ενώ είχαν ακουστεί και ποσά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Τότε, οι εκπρόσωποι της Folli Follie τόνιζαν με έμφαση πως «είναι καλύτερα να δοθεί ο επιπλέον χρόνος των δύο μηνών ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια ανεύρεσης λύσεων σε συνθήκες συνεννόησης, παρά να βγει απόφαση που θα οδηγούσε σε βίαια ρευστοποίηση της επιχείρησης. Είναι καλύτερα να κάνεις αναδιάρθρωση από το να κάνεις βίαιη ρευστοποίηση», ήταν το κεντρικό τους επιχείρημα. Δύο μήνες μετά, καμιά εξέλιξη επί αναδιάρθρωσης ή επενδυτών δεν υπάρχει.

Επίσης, στο δικαστήριο της 12ης Σεπτεμβρίου τα στελέχη της εταιρείας είχαν κάνει την παραδοχή ότι το 60% περίπου του τζίρου προέρχεται από την Ασία, αλλά παρ'' όλα αυτά, σε κάθε τόνο επεσήμαναν πως δεν πρέπει να «πειραχτεί» η συμμετοχή (35,9%) στα Αττικά Πολυκαταστήματα, καθώς αυτό θα μείωνε καταλυτικά την ελκυστικότητα του ομίλου στους υποψήφιους επενδυτές!

Όμως, στις 26 Σεπτεμβρίου ήρθε η έκθεση της Alvarez & Marshal να φανερώσει σημεία και... τέρατα, δείχνοντας ότι – ουσιαστικά – η Ασία είναι ένα... ψέμα για την εταιρεία! Άρα σε εκείνο το δικαστήριο το στέλεχος της Folli Follie έλεγε ευθαρσώς ψέματα, αν δεν ήταν... εξαπατημένο και δεν γνώριζε...

Επίσης, σ'' εκείνο το δικαστήριο είχε υποστηριχτεί πως οι πωλήσεις της Folli Follie κινούνται ανοδικά το 2018! Σε μια περίοδο που το brand της εταιρείας έχει πληγεί τα μέγιστα, τα καταστήματα ερημώνουν το στέλεχος υποστήριζε ότι οι πωλήσεις κινούνται ανοδικά το 2018!

Δύο μήνες μετά λοιπόν, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει προχωρήσει, δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί των μετόχων και όλου του προηγούμενου δ.σ., ενώ αποχώρησε και η οικογένεια από την εταιρεία. Το πρόβλημα στον όμιλο είναι ότι κανένας δεν μπορεί να βρει που σταματά το... ψέμα και που αρχίσει (αν αρχίσει πουθενά) η αλήθεια.

Ξεμένει από ρευστό η εταιρεία

Και ενώ λαμβάνουν χώρα όλα τα παραπάνω, που κάθε άλλο παρά σε οργανωμένη, συνειδητή και ειλικρινή προσπάθεια εξυγίανσης και... μεταμέλειας για τα λάθη που έχουν γίνει, η εταιρεία ξεμένει – επικίνδυνα – από ρευστότητα.

Όπως προέκυψε μέσα από τις 34 σελίδες της αίτησης προσφυγής χθες για την υπαγωγή στο άρθρο 106α, τα ταμειακά διαθέσιμα που είχε η Folli Follie έως την 1η Νοεμβρίου είχαν κατέλθει μόλις στα 4.601.705 ευρώ! Και ενώ στα τέλη του περασμένου Μαΐου, στην πρώτη αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, είχε δηλωθεί ότι στο ταμείο της εταιρείας υπήρχαν 86,4 εκατ. ευρώ!

Αν αληθεύουν αυτά τα ποσά, τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως έχουν «καεί» πάνω από 80 εκατ. ευρώ, στην προσπάθεια της εταιρείας να κρατηθεί όρθια, με μισθούς, προμηθευτές, λειτουργικά κόστη κ.λπ. Άλλωστε, θυμίζουμε πως από την αρχή που έγινε γνωστό το σκάνδαλο, οι προμηθευτές ζητούσαν προπληρωμές και... cash για να δώσουν εμπόρευμα.

Είναι σαφές ότι δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας! Αν δεν γίνει κάτι απολύτως άμεσα, ο κίνδυνος άτακτης κατάρρευσης είναι ορατός. Μισθοδοσία εργαζομένων, λειτουργικές ανάγκες, μισθώματα καταστημάτων, λογαριασμοί, κεφάλαια κίνησης, προμηθευτές κ.λπ.

Θυμίζουμε πως οι συνολικές υποχρεώσεις της Folli- follie ανέρχονται σε 532.201.456. Οι ασφαλιστικές οφειλές της ανέρχονται σε 1.349.307 ευρώ και τα χρέη προς την εφορία φθάνουν σε 10.955.057.