Folli Follie: Το άρθρο 106α και ο κλοιός που σφίγγει από παντού

Folli Follie: Το άρθρο 106α και ο κλοιός που σφίγγει από παντού

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Folli Follie καθώς τα πολλαπλά ανοικτά μέτωπα πιέζουν τον όμιλο από παντού, με το επόμενο διάστημα να είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο αλλά και «πυκνό» από εξελίξεις. Χθες ανακοινώθηκε - αιφνιδιάζοντας τους πάντες - πως η διοίκηση του ομίλου κατέφυγε στο άρθρο 106 α ζητώντας την προσωρινή διαταγή προστασίας από τους πιστωτές.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου και θα δώσει έναν αέρα χρόνου έως και τεσσάρων μηνών από εκείνη την ημερομηνία, ώστε να μην υπάρξουν κατασχέσεις και άλλες επιθετικές κινήσεις. Η διοίκηση αιφνιδίασε, καθώς φαίνεται πως κινήθηκε με μυστικότητα, σε μια προσπάθεια να σώσει ότι σώζεται και κυρίως να κερδίσει χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ούτε ο κινεζικός όμιλος Fosun ήταν ενήμερος για την κίνηση της Folli Follie, κάτι που πιθανότατα λέει πολλά. Θυμίζουμε πως υπάρχουν πολλαπλά μέτωπα ανοικτά τα οποία ασκούν – εύλογα – τεράστια πίεση στον όμιλο που καλείται να παράσχει στοιχεία και να δικαιολογήσει ποσά, νούμερα και αριθμούς που μάλλον δεν υπάρχουν.

Ο λόγος που η διοίκηση της Folli Follie κατέφυγε στη λύση του άρθρου 106 α είναι ώστε να προστατευτεί από την «επίθεση» των ομολογιούχων του εξωτερικού, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους πιστωτές του ελληνικού ομίλου.

Αναζητά λοιπόν τρόπους προστασίας από την κλιμάκωση των ενεργειών των ξένων πιστωτών αλλά και των ξένων μετόχων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ζητήθηκε η προστασία όχι μόνο της εταιρείας αλλά και των φυσικών προσώπων.

Η έκθεση του ομίλου στις ελληνικές τράπεζες δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, με τα κεφάλαια αυτά να είναι «ασφαλισμένα» μέσω collateral που η οικογένεια Κουτσολιοούτσου έχει δώσει στις τράπεζες, όπως είναι το μερίδιο του ομίλου στα Attica Πολυκαταστήματα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι στα τρία ομολογιακά όπως το μεγάλο των 250 εκατ. ευρώ που λήγει σε ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2019, αλλά και άλλα δύο 150 και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα που λήγουν το 2022.

Στόχος λοιπόν της κίνησης της οικογένειας Κουτσολιούτσου είναι να μπορέσει να κερδίσει χρόνο, να καθυστερήσει όσο μπορεί τις διαδικασίες από τυχόν επιθετικές κινήσεις των ομολογιούχων, έτσι ώστε να προστατεύσει περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι «καθαρά», δηλαδή δεν έχουν δοθεί (ακόμη) ως εγγυήσεις.

Τι λέει ο νόμος για τη διαδικασία

Πάντως, όπως λέει ο νόμος, εφόσον συντρέχει σπουδαίος επιχειρηματικός ή κοινωνικός λόγος, τα προληπτικά μέτρα προστασίας μπορούν να επεκταθούν και υπέρ εγγυητών ή λοιπών συνοφειλετών του οφειλέτη.

Στα προληπτικά μέτρα μπορούν να τεθούν εξαιρέσεις αν συντρέχει σοβαρός κοινωνικός λόγος, όπως, ενδεικτικά, προκειμένου να καταβληθούν σε πιστωτή ποσά που είναι αναγκαία για τη διατροφή του ίδιου ή της οικογένειάς του ή για την ικανοποίηση απαιτήσεων διατροφής άλλων προσώπων.

Επίσης, απαιτήσεις εργαζομένων για μισθούς δεν καταλαμβάνονται από τα προληπτικά μέτρα, εκτός αν το δικαστήριο επεκτείνει αυτά και στις απαιτήσεις αυτές για σπουδαίο λόγο και για ορισμένο χρόνο ειδικά αναφερόμενους στην απόφαση.
Παράλληλα, το πτωχευτικό δικαστήριο ή κατά περίπτωση ο πρόεδρός του δύναται οποτεδήποτε, ύστερα από αίτηση του έχοντος έννομο συμφέρον ή αυτεπαγγέλτως, να ανακαλεί ή να μεταρρυθμίζει κατά περίπτωση τα προσωρινά προληπτικά μέτρα προστασίας. Με λίγα λόγια, μπορεί να διαφοροποιήσει κατά περίσταση – για κοινωνικοοικονομικούς λόγους – κάποιες από τις πτυχές των μέτρων.

Πίεση από παντού, πολλαπλά ανοικτά μέτωπα

Η διοίκηση της Folli Follie λοιπόν βρίσκεται – και πολύ δικαίως ασφαλώς - στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα. Σημειώνεται πως πρόσφατα ανεκλήθη ο ισολογισμός του 2017 από την εταιρεία Ορκωτών Λογιστών Ecovis λόγω αδυναμίας να δικαιολογηθούν τζίροι, κέρδη και ταμιακές ροές από την Ασία, τις οποίες βεβαίως η ίδια εταιρεία στις 26 Απριλίου 2018 είχε υπογράψει!

Η πίεση είναι τεράστια και πολυεπίπεδη.

Οι δικαστικές – εισαγγελικές αρχές σφίγγουν τον κλοιό καθώς δε θα αργήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης να καλέσει για ανάκριση όλα τα εκτελεστικά μέλη του δ.σ. της Folli Follie, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζει το πόρισμα των 800 και πλέον σελίδων, θα ανακοινώσει και μεγάλα πρόστιμα, ενώ ενδιαφέρον θα έχει ποια κατηγορία θα τεκμηριώσει στο παραπεμπτικό πόρισμα της.

Οι Ernst & Young και Alvarez & Marsal ερευνούν τα οικονομικά, ενώ σε εξέλιξη είναι και ο έλεγχος στην Ασία.

Υπάρχει πίεση από ομολογιούχους αλλά και προμηθευτές που ετοιμάζονται να δρομολογήσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και κατασχέσεων, με ότι θα συνεπάγονταν αυτό για τον όμιλο αλλά και τα φυσικά πρόσωπα και την περιουσία αυτών.

Παράλληλα, πίεση υπάρχει και από τις δεκάδες αντιπροσωπίες εμπορικών σημάτων που εδώ και χρόνια συνεργάζονται με το FF Group. Υπάρχει πολύ έντονος προβληματισμός, άλλωστε αυτοί κρίνουν ότι το πλήγμα στη... βιτρίνα που εμπορεύεται τα σήματά τους είναι πολύ μεγάλο και μάλλον μη αναστρέψιμο. Επίσης, αρκετοί προμηθευτές, έχουν αλλάξει την πολιτική συνδιαλλαγής με τον όμιλο, ζητώντας άμεσες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, οι μεγάλες φίρμες των εμπορικών σημάτων (Nike, Converse, Juicy Cuture κ.λπ.) δεν δεσμεύονται από την προστασία του άρθρου 106 α και μπορούν να διακόψουν τη συνεργασία και να επιλέξουν άλλους αντιπροσώπους.

Αν σ'' όλα αυτά, προστεθεί και ο βραχνάς της ρευστότητας που σύμφωνα με πληροφορίες αρχίζει πιέζει τον όμιλο, καταλαβαίνουμε ότι τα μέτωπα της διοίκησης Κουτσολιούτσου, είναι πολλαπλά και δύσκολα.