Folli Follie: Μηνυτήρια αναφορά προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου ετοιμάζει η Ε.Κ.

Folli Follie: Μηνυτήρια αναφορά προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου ετοιμάζει η Ε.Κ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αναβαθμίζει το «κατηγορητήριό» της για τη Folli Follie και κυρίως την οικογένεια Κουτσολιούτσου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να καταθέσει στον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση μηνυτήρια αναφορά για κακούργημα, ανακοινώνοντας παράλληλα και νέα «βαριά» πρόστιμα για το fake ισολογισμό (και) του 2016.

Εντός των επόμενων ημερών και πάντως μέσα στο Φεβρουάριο το δ.σ. της εποπτικής αρχής θα συνεδριάσει για να αποφασίσει πάνω στα νέα ευρήματα, που έδειξαν μεγάλες... αλχημείες από τους υπευθύνους της Folli Follie και στον ισολογισμό του 2016.

Με «όχημα» εκείνον τον ισολογισμό, η οικογένεια αποκόμισε μεγάλο οικονομικό όφελος, άρα το κατηγορητήριο αναβαθμίζεται καθώς περνάμε στην κατάχρηση, στη χειραγώγηση και στην παραπλάνηση της αγοράς. Έστω και με καθυστέρηση λοιπόν, φαίνεται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «παίζει» όλα τα χαρτιά που της παρέχει το πλούσιο νομικό οπλοστάσιο, το οποίο εξ αρχής είχε στη διάθεσή της για να χειριστεί την υπόθεση.

Η εποπτική αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες βρήκε τεράστιες αλχημείες και στον ισολογισμό του 2016 (και στη μητρική), οπότε πλέον έχει όλα τα εχέγγυα να κλιμακώσει το «κατηγορητήριό» της.

Το ότι υπήρξαν προσωπικά οικονομικά οφέλη για την οικογένεια ήταν ολοφάνερο, καθώς το 2017 – με αιχμή τον ισολογισμό του 2016, έγινε μεγάλο placements αλλά και μεγάλο ομολογιακό δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Άρα μπαίνουν ζητήματα κατάχρησης και δόλου, δίνοντας ποινική διάσταση και αιτία διώξεων για κακούργημα.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Δημ. Κουτσολιούτσος, στις 9 Μαΐου 2017, «πατώντας» στα ψεύτικα στοιχεία και τα πλαστά αποτελέσματα του 2016, είχε προχωρήσει σε μεγάλο placement 1.150.000 μετοχών της Folli Follie, ήτοι το 1,7% των μετοχών της, αποκομίζοντας 23 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή είχε γίνει στα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Πρόκειται για αδίκημα που παραπέμπει σε κατάχρηση της αγοράς με δόλο, άρα περνά στην... ποινική διάσταση, καθαρά κακουργηματικού χαρακτήρα. Πρώτα εμφανίστηκαν εικονικοί και ψεύτικοι ισολογισμοί, κατόπιν υπήρξε πώληση μετοχών σε ανυποψίαστους - για την πραγματική κατάσταση της επιχείρησης - επενδυτές.

Όπως είχε αναφέρει το βούλευμα του οικονομικού εισαγγελέα, «... πρόκειται για ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ».

Παράλληλα, φαίνεται πως έχουν διαπιστωθεί ευρύτερες παραποιήσεις οικονομικών στοιχείων με «παρέμβαση» στα ταμιακά διαθέσιμα και στα αποθεματικά. Μέσω αυτών των... παρεμβάσεων, η χρήση του 2016 έδειξε ιστορικά καλά αποτελέσματα και μέσω αυτών έγινε, τόσο το placement, όσο και το ομόλογα του Οκτώβρη σε ελβετικό φράγκο.

Άλλωστε, τη στιγμή που ο ισολογισμός του 2017 που έδειχνε κύκλο εργασιών 1,419 δισ. ευρώ απεδείχθη παντελώς άκυρος, εξυπακούεται ότι ο τζίρος των 1,34 δισ. ευρώ του 2016, δεν μπορεί να είναι... αληθινός.

Τα νέα πρόστιμα

Στο ίδιο δ.σ. η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κληθεί να αποφασίσει και για τα πρόστιμα, που σύμφωνα με πηγές του Liberal, θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που επεβλήθησαν τον περασμένο Αύγουστο στα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο placement που έγινε το Μάιο του 2017.

Τα πρόστιμα θα ανακοινωθούν εντός του Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, σ'' όσους εμπλέκονται στη χειραγώγηση (και) του ισολογισμού του 2016, θα είναι υψηλότερα από τα 1,2 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο.

Αυτά τα πρόσωπα, δεν είναι άλλα από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και κυρίως τον ιδρυτή και πρόεδρο Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον (τέως) διευθύνοντα σύμβουλο Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Το ομόλογο σε ελβετικό φράγκο

Πλην του placement, τον Οκτώβριο του 2017 η Folli Follie είχε προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση σε ελβετικό φράγκο, η οποία βεβαίως (από τότε) δεν... έκατσε καλά σε αρκετούς επενδυτές. Ήταν μια έκδοση που δεν άρεσε στην αγορά που άλλα περίμενε, ενώ έγινε με... τσιμπημένο επιτόκιο. Η αγορά πίστευε ότι θα γίνει αναχρηματοδότηση του μετατρέψιμου ομολογιακού που η εταιρεία είχε εκδώσει το 2014 για 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,75%.

Οι πληροφορίες τότε ήθελαν μια έκδοση όπου η εταιρεία θα μάζευε 250-300 εκατ. ευρώ με ένα επιτόκιο στο 1,5%. Αντιθέτως, έγινε μια έκδοση 150 εκατ. ελβετικών φράγκων, (130 εκατ. ευρώ περίπου), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,25%. Και όλα αυτά, όταν η Εθνική, λίγες ημέρες πριν, δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ με κουπόνι 2,75% (2,90% απόδοση). Εκείνο το ομόλογο της Folli Follie εισήχθη προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο “SIX Swiss Stock Exchange” την 31η Οκτωβρίου 2017.