Folli Follie: Μικρά πρόστιμα μπροστά στην τεράστια ζημιά

Folli Follie: Μικρά πρόστιμα μπροστά στην τεράστια ζημιά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κατώτερα του γενικότερου «θορύβου» που είχε προκληθεί, αλλά και – εκ των πραγμάτων - σαφώς υποδεέστερα του... κακού που έχει προκληθεί στην ευρύτερη χρηματιστηριακή και επιχειρηματική αγορά ήταν τα πρόστιμα που ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το σκάνδαλο της Folli Follie.

Ασχέτως αν – όπως λένε κάποιοι – τα πρόστιμα της εποπτικής αρχής ήταν συμβατά με τη νομοθεσία για τα αδικήματα της χειραγώγησης και της κατάχρησης, η αλήθεια είναι ότι συγκριτικά με το μέγεθος και το εκτόπισμα του ομίλου Folli Follie και συγκριτικά με τη ζημιά που έχει προκληθεί, τα συνολικά πρόστιμα των 4 εκατ. ευρώ, φαντάζουν (και είναι) μικρά.

Η αλήθεια είναι πως η αγορά ανέμενε σαφώς υψηλότερα πρόστιμα, τουλάχιστον σ'' ό,τι αφορά τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο του FF Group, που άλλωστε είναι και οι μεγαλομέτοχοι.

Και τούτο διότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων πολλών ετών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Θυμίζουμε πως η Folli Follie είναι (ήταν) μέλος του FTSE 25, με παρουσία σε διεθνείς δείκτες όπως ο MSCI, με «ανοικτά» δύο μεγάλα ομόλογα και πολύ διεθνοποιημένο προφίλ.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η εποπτική αρχή αποφάσισε να μην κινηθεί... τιμωρητικά σ'' ό,τι αφορά το εύρος των προστίμων ούτε να επιβάλει (οικονομικές) ποινές εντυπωσιασμού, αλλά κινήθηκε σε πιο πραγματιστικά – σε σχέση με το παρελθόν – δεδομένα, επιβάλλοντας πρόστιμα που δύναται να πληρωθούν. (Στο παρελθόν, δεκάδες ήταν τα πρόστιμα – μαμούθ, τα οποία δεν πληρώθηκαν ποτέ, τουλάχιστον ως προς τα αρχικά τους... νούμερα).

Στο πλαίσιο αυτό, η εποπτική αρχή φαίνεται πως πλέον πετάει το... μπαλάκι στη δικαιοσύνη και την εισαγγελία για τις ποινικές ευθύνες, θεωρώντας ότι στο κομμάτι χειραγώγησης και παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού αυτά τα πρόστιμα υπερκαλύπτουν τις παραβάσεις.

Εκεί λοιπόν, στην εισαγγελία υπό τον έμπειρο Ιωάννη Δραγάτση θα «παιχτεί» η μητέρα των μαχών σ'' αυτή την πολύκροτη υπόθεση. Ο αρμόδιος εισαγγελέας καλείται να βρει την άκρη του νήματος, σε μια σειρά από δαιδαλώδεις διαδικασίες, αρκετά περίπλοκες, εξαιρετικά ομιχλώδεις και... απλωμένες σε δεκάδες χώρες και τέσσερις ηπείρους!

Τρεις μήνες μετά την έκθεση του QCM

Τρεις μήνες λοιπόν μετά την 4η Μαΐου όταν και δημοσιεύτηκε η έκθεση του QCM ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου στο σκάνδαλο της Folli Follie, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.020.000 ευρώ στην εταιρεία αλλά και σε εννέα φυσικά πρόσωπα στη διοίκηση και πέριξ αυτής.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας όπως χειραγώγηση και κατάχρηση της αγοράς, ενώ η εποπτική αρχή στέλνει άμεσα την υπόθεση και στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση.

Η Ε.Κ. διαπίστωσε πως η διοίκηση της Folli Follie και τα πρόσωπα πέριξ αυτής προέβησαν στο αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, καθώς δεν προσκόμισαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν όντως ταμιακά διαθέσιμα ύψους 242,5 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρονταν στις οικονομικές καταστάσεις του 2017, τις οποίες είχαν υπογράψει.

Έτσι, μέσω της δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων που δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια, η εταιρεία Folli Follie, καθώς και τα πρόσωπα αυτά, παρείχαν πληροφορίες, που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Οι παραβάσεις της νομοθεσίας και η κατανομή των προστίμων

Σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Κ. οι παραβάσεις που στοιχειοθετούνται ορίζονται στο άρθρο 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, στο άρθρο 12, παράγραφος 1(γ) του ιδίου, ενώ υπάρχουν και παραβάσεις που σχετίζονται με την παροχή ζητούμενων στοιχείων και αναφέρονται σε διατάξεις των νόμων 1969/1991, 3556/2007 και 4443/2016.

Αναλυτικά για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα ύψους:
·
· € 1.200.000 στον κ. Δημ. Κουτσολιούτσο πρόεδρο του δ.σ. της εταιρείας
· € 1.200.000 στον κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο, διευθύνοντα σύμβουλο
· € 600.000 στην εταιρεία
· € 300.000 στον κ. Ζαχαρία Μαντζαβίνο πρώην μέλος του δ.σ. και πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie.
· € 160.000 στον κ. Φραγκίσκο Γρατσώνη Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας
· € 100.000 στην κα Αικατερίνη Κουτσολιούτσου αντιπρόεδρο του δ.σ.
· € 80.000 στον κ. Γεώργιο Αλαβάνο διευθυντή λογιστηρίου
· € 70.000 στον κ. Εμμανουήλ Ζαχαρίου μέλος του δ.σ. της εταιρείας
· € 70.000 στην κα Ειρήνη Νιώτη μέλος του δ.σ. της Folli Follie.
·
Για την παράβαση των σχετικών με την παροχή ζητούμενων στοιχείων διατάξεων των νόμων 1969/1991, 3556/2007 και 4443/2016 επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα ύψους:

· € 100.000 στον κ. Ιωάννη Μπεγιέτη, Οικονομικό Διευθυντή του Ομίλου (Group CFO APAC) της εταιρείας FF GROUP SOURCING LTD
· € 40.000 στον κ. Δημ. Κουτσολιούτσο πρόεδρο του δ.σ. της εταιρείας
· € 40.000 στον κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο, διευθύνοντα σύμβουλο
· € 40.000 στον κ. Φραγκίσκο Γρατσώνη, Οικονομικό Διευθυντή
· € 20.000 στην εταιρεία.

Ο εισαγγελέας και οι επόμενες «καυτές» εβδομάδες

Πλην των οικονομικών ποινών και των διοικητικών κυρώσεων, η Ε.Κ. - όπως προαναφέρθηκε – στέλνει άμεσα την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση. Από εδώ και πέρα λοιπόν ο κλοιός γύρω από τη διοίκηση της Folli Fillie και όλους όσοι είχαν την ευθύνη της δημόσιας οικονομικής υπόστασης της επιχείρησης, θα αρχίσει να σφίγγει για τα καλά.

Οι ομολογιούχοι, κυρίως του εξωτερικού δρομολογούν ενέργειες για να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους, ενώ οι μεγάλες φίρμες που αντιπροσωπεύει ο όμιλος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Ασία, ψάχνονται, καθώς – όπως και να ''χει – η «βιτρίνα» έχει πληγεί σημαντικά πλέον.

Ακόμη δεν φαίνεται να έχουν «σπάσει» συμβόλαια, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στο μέσο της σεζόν και υπό το κράτος πανικού, όμως το σίγουρο είναι ότι οι μεγάλες φίρμες ψάχνονται ήδη.

Η ανάκληση της έκθεσης οικονομικού ελέγχου για τη χρήση του 2017 από την εταιρεία Ορκωτών Λογιστών ECOVIS τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου, άνοιξε ένα νέο πεδίο ανησυχίας και έφερε νέο ντόμινο εξελίξεων.

Μπροστά στο φόβο κλιμάκωσης αγωγών από ομολογιούχους και άλλους, στις 23 Ιουλίου η διοίκηση της Folli Follie κατέθεσε αίτηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές την οποία και έλαβε, ενώ η κύρια εκδίκαση θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, έως το τέλος Αυγούστου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των εταιρειών Ernst & Young και Alvarez and Marshal που πραγματοποιούν οικονομικούς ελέγχους σε Ελλάδα, εξωτερικό και Κίνα. Τις επόμενες εβδομάδες λοιπόν, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά σ'' αυτή την πολύκροτη υπόθεση.