Folli Follie: Έρχονται νέες «καμπάνες» για τον fake ισολογισμό (και) του 2016

Folli Follie: Έρχονται νέες «καμπάνες» για τον fake ισολογισμό (και) του 2016

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέα πρόστιμα για τον... fake ισολογισμό (και) του 2016 της Folli Follie ετοιμάζεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για τον ισολογισμό που «έφερε» το μεγάλο placement αλλά και το ομόλογο σε ελβετικό φράγκο του 2017, άρα μπαίνουν ζητήματα κατάχρησης και δόλου, δίνοντας ποινική διάσταση και αιτία ποινικών διώξεων.

Τα πρόστιμα, σύμφωνα με πηγές του Liberal, θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που επεβλήθησαν τον περασμένο Αύγουστο στα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο placementπου έγινε το Μάιο του 2017.

Τα πρόστιμα θα ανακοινωθούν σε περίπου ένα μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες, σ'' όσους εμπλέκονται στη χειραγώγηση (και) του ισολογισμού του 2016 που μέσω αυτού, αποκόμισαν τεράστια οφέλη πουλώντας μετοχές στα 20 ευρώ (Μάιος 2017) και εκδίδοντας ομόλογο σε ελβετικό φράγκο (Οκτώβριος 2017) θα είναι υψηλότερα από τα 1,2 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο.

Αυτά τα πρόσωπα, δεν είναι άλλα από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και κυρίως τον ιδρυτή και πρόεδρο Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον (τέως) διευθύνοντα σύμβουλο Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Θυμίζουμε ότι ο κ. Δημ. Κουτσολιούτσος, στις 9 Μαΐου 2017, «πατώντας» στα ψεύτικα στοιχεία και τα πλαστά αποτελέσματα του 2016, είχε προχωρήσει σε μεγάλο placement 1.150.000 μετοχών της Folli Follie, ήτοι το 1,7% του συνόλου των μετοχών της. Η συναλλαγή έγινε στα 20 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η συνολική αξία της έφτασε στα 23 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για αδίκημα που παραπέμπει σε κατάχρηση της αγοράς με δόλο και συνεπώς περνά στην ποινική διάσταση. Πρώτα εμφανίστηκαν εικονικοί και ψεύτικοι ισολογισμοί, κατόπιν υπήρξε πώληση μετοχών σε ανυποψίαστους - για την πραγματική κατάσταση της επιχείρησης - επενδυτές.

Όπως είχε αναφέρει το βούλευμα του οικονομικού εισαγγελέα, «... πρόκειται για ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ».

Άλλωστε, τη στιγμή που ο ισολογισμός του 2017 που έδειχνε κύκλο εργασιών 1,419 δισ. ευρώ απεδείχθη παντελώς άκυρος, εξυπακούεται ότι οι τζίροι 1,34 δισ. ευρώ του 2016, δεν μπορεί να είναι... αληθινοί!

Παράλληλα, φαίνεται πως έχουν διαπιστωθεί ευρύτερες παραποιήσεις οικονομικών στοιχείων με «παρέμβαση» στα ταμιακά διαθέσιμα και στα αποθεματικά. Μέσω αυτών των... παρεμβάσεων, η χρήση του 2016 έδειξε ιστορικά καλά αποτελέσματα και μέσω αυτών έγινε, τόσο το placement του Σεπτέμβρη, όσο και το ομόλογα του Οκτώβρη σε ελβετικό φράγκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά και τον επικεφαλής της θυγατρικής στην Κίνα που είχε την ευθύνη εδώ και αρκετά χρόνια. Κατόπιν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα διαβιβάσει τα (νέα) ευρήματα στον οικονομικό Εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του – ίσως – λάβει νέες, σκληρότερες αποφάσεις, υπό το φως των νέων δεδομένων.

Ποια αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί για το 2016

Εντυπωσιακά αν μη τι άλλο αποτελέσματα είχε ανακοινώσει και στη χρήση του 2016 η διοίκηση της Folli Follie, έχοντας ανεβάσει το τζίρο (από πολύ νωρίτερα) πάνω από το όριο του 1 δισ. ευρώ, επίδοση που ελάχιστες – εισηγμένες ή όχι – ελληνικές εταιρείες επιτυγχάνουν. Μάλιστα, ο τζίρος που ανακοινώθηκε το 2016, ξεπερνούσε την (τότε) αποτίμηση στο ταμπλό του Χ.Α.!

Η εταιρεία στα τέλη του 2016 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2017 είχε αποτίμηση μεταξύ 1,2 - 1,25 δισ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών (που η διοίκηση εμφάνισε) το 2016 ήταν στα 1,34 δισ. ευρώ, έναντι 1,19 δισ. ευρώ στη χρήση του 2015, διαφορά που μεταφράζονταν σε αύξηση 12,1%!

Μάλιστα, τότε είχαν ανακοινωθεί καθαρά ενοποιημένα κέρδη 222,5 εκατ. ευρώ, κάτι που καθιστούσε τη Folli Follie στις πλέον κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις μαζί με Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ!!

Η λειτουργική κερδοφορία το 2016 είχε ανακοινωθεί στα 262,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με 238,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, μια αύξηση ύψους 9,9%.

Τα ενοποιημένα EBITDA είχαν ανακοινωθεί στα 291,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10,1%, τα ίδια κεφάλαια στα 1,85 δισ. ευρώ, ενώ τα (υποτιθέμενα) κέρδη ανά μετοχή ήταν στα 3,35 έναντι 2,74 ευρώ το 2015! Μάλιστα, οι... ιθύνοντες της Folli Follie είχαν ανακοινώσει αύξηση του κύκλου εργασιών σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του ομίλου!

Τα αποτελέσματα 2017 που... αποσύρθηκαν

Θυμίζουμε πως ο ισολογισμός του 2017 που αποσύρθηκε λίγες εβδομάδες μετά το «σκάσιμο» του σκανδάλου τον περασμένο Μάιο, έδειχνε πωλήσεις στα 1,419 δισ. ευρώ, μεικτά κέρδη στα 633,8 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη στα 260,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στα 212 εκατ. ευρώ. Τέλος, το EBITDA είχε ανακοινωθεί στα 294,9 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο σε ελβετικό φράγκο

Πλην του placement, τον Οκτώβριο του 2017 η Folli Follie είχε προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση σε ελβετικό φράγκο, η οποία βεβαίως (από τότε) δεν... έκατσε καλά σε αρκετούς επενδυτές. Ήταν μια έκδοση που δεν άρεσε στην αγορά που άλλα περίμενε, ενώ έγινε με... τσιμπημένο επιτόκιο. Η αγορά πίστευε ότι θα γίνει αναχρηματοδότηση του μετατρέψιμου ομολογιακού που η εταιρεία είχε εκδώσει το 2014 για 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,75%.

Οι πληροφορίες τότε ήθελαν μια έκδοση όπου η εταιρεία θα μάζευε 250-300 εκατ. ευρώ με ένα επιτόκιο στο 1,5%. Αντιθέτως, έγινε μια έκδοση 150 εκατ. ελβετικών φράγκων, (130 εκατ. ευρώ περίπου), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,25%. Και όλα αυτά, όταν η Εθνική, λίγες ημέρες πριν, δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ με κουπόνι 2,75% (2,90% απόδοση). Εκείνο το ομόλογο της Folli Follie εισήχθη προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο “SIX Swiss Stock Exchange” την 31η Οκτωβρίου 2017.