Folli Follie: H Alvarez & Marsal αναλαμβάνει την εγκληματολογική αποτίμηση

Folli Follie: H Alvarez & Marsal αναλαμβάνει την εγκληματολογική αποτίμηση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

H Alvarez & Marsal ανέλαβε επίσημα στις 25 Ιουνίου την εγκληματολογική αποτίμηση (forensic evaluation) των θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie στην Ασία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ομίλου στις ασιατικές χρηματιστηριακές αρχές. Μπορεί η A&M να προσλήφθηκε επίσημα στις 25 Ιουνίου, όμως έχει ξεκινήσει τις εργασίες της μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τη Folli Follie.

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε (μόνο στα αγγλικά) το βράδυ της Δευτέρας και στο helex.gr, το επίσημο «βήμα» ενημέρωσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η Folli Follie διευκρινίζει πως η ΕY έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της ειδικής έρευνας των ενοποιημένων οικονομικών της καταστάσεων του 2017, ενώ εκτιμά πως τόσο η Alvarez & Marsal όσο και η ΕΥ θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους τον προσεχή Αύγουστο.

Η ελληνική εταιρεία στην ανακοίνωσή της γνωστοποιεί πως διόρισε τη Rothschild ως κύριο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ενώ επισημαίνει πως διαθέτει επαρκή ρευστότητα σε κάθε ευρωπαϊκή της θυγατρική επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις πληρωμές τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα, σε περίπτωση που απαιτηθεί επιπλέον ρευστότητα, τονίζει πως έχει μια σειρά από επιλογές για να την ενισχύσει περαιτέρω.

Έχει ενδιαφέρον πως η Folli Follie γνωστοποιεί πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με όλες τις έρευνες που ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε σχέση με τον ειδικό έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2017, όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ε.Κ. να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Πιο αναλυτικά, η FFG τονίζει πως μπορεί η Ε.Κ. να κρίνει πως δεν μπορεί να περιμένει την ΕY να αναλάβει την πλήρη αξιολόγηση των καταστάσεων αυτών, οπότε μπορεί να «διατάξει» έναν επιπρόσθετο ειδικό έλεγχο όλων των στοιχείων των καταστάσεων, σύμφωνα με την παράγραφο 1 (b) του Άρθρου 40 του Κωδικοποιημένου Νόμου 2190/1920.

Εκπλήρωση υποχρεώσεων και χρωστούμενα

Η ελληνική εταιρεία σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως προτίθεται να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που είναι προγραμματισμένο να πληρώσει, τόσο η μητρική, όσο και οι ευρωπαϊκές θυγατρικές της κατά τη διάρκεια της περιόδου που θα μεσολαβήσει μέχρι οι A&M και EY να ολοκληρώσουν τις εκθέσεις τους.

Σημειώνει πως μόλις πραγματοποίησε την πληρωμή τόκου στις 23 Ιουνίου σε δάνειο 31 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο (Schuldscheindarlehen), ενώ το ίδιο θα κάνει σε μεγάλο δάνειο 249,5 εκατ. ευρώ στις 3 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FF Group, οι υποχρεώσεις του ομίλου σε Ευρώπη και Ασία στις 22 Ιουνίου διαμορφώνονται ως εξής:

* Schuldscheindarlehen: 51 εκατ. ευρώ
* Μετατρέψιμες ομολογίες: 249,5 εκατ. ευρώ.
* Ομόλογα σε ελβετικό φράγκο: 150 εκατ. ελβετικά φράγκα
* Λοιπά τραπεζικά δάνεια: 48,1 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. βρετανικές λίρες.

Επίσης, σημειώνει πως οι ασιατικές θυγατρικές έχουν επιπλέον κάποιες μικρές κεφαλαιακές υποχρεώσεις.

Τι δηλώνει ο Τζ. Κουτσολιοούτσος

Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Folli Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου που επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «έχω δέσμευση να οδηγήσω τον όμιλο σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας και έχω πλήρη επίγνωση ότι πιστωτές και μέτοχοι θέλουν μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.

Αναγνωρίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και από ανεξάρτητους εξωτερικούς συμβούλους. Στο μεταξύ συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές μας υποχρεώσεις. Αναλαμβάνουμε επιπρόσθετα βήματα για να δείξουμε ότι μπορούμε να το πράξουμε και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούμε μια ευρύτερη αναθεώρηση του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου και της εταιρικής διακυβέρνησης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Folli Follie στα αγγλικά εδώ