Fitch: Τράπεζες και επενδύσεις «κρίνουν» την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα

Fitch: Τράπεζες και επενδύσεις «κρίνουν» την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε συνδυασμό με τη συνέχιση των πολιτικών που έχουν ήδη εφαρμοστεί και την προσέλκυση επενδύσεων, θα αποτελέσουν τους παράγοντες που θα ενισχύσουν τις προοπτικές της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση της Fitch στην Αθήνα για την παρουσίαση του «Credit Outlook 2019».

Ο οίκος, που σημειωτέον δίνει την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στη χώρα μας μεταξύ των τριών μεγαλύτερων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη «βαθμολογία» της Ελλάδας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Σε μία τέτοια περίπτωση, ή στην περίπτωση που επιστρέψουμε σε ελλείμματα, θα κινδυνεύσει με υποβάθμιση η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και αντί για την επενδυτική βαθμίδα θα βρεθούμε εκ νέου πιο βαθιά στην κατηγορία «junk».

Στον αντίποδα, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, η επίτευξη τω ν δημοσιονομικών στόχων και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα είναι θετικές εξελίξεις για την αξιολόγηση της χώρας. Η Fitch προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020.

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον τραπεζικό κλάδο, η υπεύθυνη του οίκου για τις ελληνικές τράπεζες, Κριστίνα Τορέγια, σημείωσε ότι τόσο το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο, όσο και το σχέδιο της ΤτΕ μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για τον κλάδο. Προειδοποίησε δε, ότι η κατάσταση των ισολογισμών εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων και οι κεφαλαιακές πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες λόγω της εφαρμογής των νέων λογιστικών προτύπων, αποτελούν τους σοβαρότερους κινδύνους.

Κ. Μαριόλης